Ιδανικό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, το βιβλίο αυτό καταφέρνει να εμπνεύσει στο νεαρό αναγνώστη ενδιαφέρον για την Ιστορία. Μέσα από μια καλοδουλεμένη ιστορία αναδύεται η ατμόσφαιρα και ο τρόπος ζωής στην αρχαία Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα μεταφέρονται ουσιαστικές γνώσεις για τη λειτουργία της αθηναϊκής δημοκρατίας, τις πολιτικές ίντριγκες ανάμεσα σε δημοκρατικούς και ολιγαρχικούς, τα δεινά του Πελοποννησιακού πολέμου, τη δομή και λειτουργία της κοινωνίας. Είναι μια ματιά στη λιγότερο λαμπερή όψη της αρχαίας Αθήνας, με εστίαση στη δουλεία, τη θέση της γυναίκας και των ξένων στην αθηναϊκή πολιτεία και τις πολιτικές φιλοδοξίες που οδηγούν ακόμη και στο έγκλημα. Το ιστορικό μυθιστόρημα, είδος στο οποίο εμπίπτει αυτό το βιβλίο, απαιτεί άριστη γνώση της εποχής στην οποία αναφέρεται και ικανότητα μυθοπλασίας. Η συγγραφέας αποδεικνύεται ότι διαθέτει και τα δυο.

Ο Καλλίμαχος διανύει τη θητεία του ως πρύτανης της Πανδιονίδας φυλής κι έτσι σιτίζεται δωρεάν στη Θόλο, στην Αρχαία Αγορά. Εκεί γνωρίζει τον δούλο Χυτρίωνα, από τη Θράκη, περίφημο μάγειρα που διαθέτει και το χάρισμα της αφήγησης. Σαν αρσενική έκδοση της Σεχραζάντ, ο Χυτρίων αφήνει ανοικτά τα επιμέρους κεφάλαια της αφήγησης της ζωής του ώστε ο Καλλίμαχος επιστρέφει πάντα για να ακούσει τη συνέχεια. Ο Χυτρίων ξετυλίγει το νήμα της ζωής του από τις οδυνηρές πρώτες μνήμες του πολέμου, της καταστροφής της πατρίδας του από τους Αθηναίους και της πώλησής του ως δούλου στην Αθήνα, σε έναν εύπορο Αθηναίο, έως την εξέλιξή του σε εξειδικευμένο στη μαγειρική τέχνη δούλο και τη μετακίνησή του στη Θόλο. Ένα ατύχημα στην Αγορά, που θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με έναν Κορίνθιο, τον ταράζει βαθιά. Ο Χυτρίων κάτι κρύβει. Ο Καλλίμαχος σιγά σιγά ξεκλειδώνει ευαίσθητες πτυχές και κρυμμένα μυστικά της ζωής του δούλου. Ένας νεανικός έρωτας με μια αυλητρίδα και μια πολιτική συνωμοσία στην οποία προσπάθησαν να τον εμπλέξουν είναι τα κομβικά σημεία της υπόθεσης. Μια ανθρώπινη ιστορία που δείχνει πόσο εύκολες είναι οι αλλαγές της τύχης στη ζωή του ανθρώπου και πόσο πόνο μπορεί να προκαλέσει η στέρηση της ελευθερίας και η απώλεια της πατρίδας και των αγαπημένων προσώπων. Δεν πρόκειται βέβαια για μια a posteriori καταδίκη της δουλείας στην αρχαία Ελλάδα, αλλά για μια ευαίσθητη ματιά στις ψυχές των μη προνομιούχων τάξεων του αθηναϊκού κράτους. Μια ματιά που δεν παραλείπει, όμως, να υπογραμμίσει την ανθρωπιά και την αγάπη που έδειχναν πολλές φορές οι αφέντες για τους δούλους τους, καθώς και τις ασφαλιστικές δικλείδες που προέβλεπε η πόλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δούλων.

Στα περιθώριο της σελίδας παρατίθενται σύντομες επεξηγήσεις της ορολογίας που χρησιμοποιείται στο κείμενο και των δύσκολων λέξεων. Οι εκδόσεις Ερευνητές έχουν δημιουργήσει παράδοση σε αυτή τη σελιδοποίηση που δένει την ιστορική γνώση με τη λογοτεχνική αφήγηση σε ένα γόνιμο διάλογο που εξασφαλίζει την απόλαυση του κειμένου και ένα πολύτιμο απόθεμα γνώσεων που αποθησαυρίζει ο αναγνώστης. Γνώσεις που του εντυπώνονται βαθιά γιατί έχουν ρόλο και λόγο ύπαρξης σε μια ενιαία αφήγηση.

Το τελευταίο δισέλιδο αφιερώνεται στη διάκριση του ιστορικού υπόβαθρου του αφηγήματος από το φανταστικό και παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για τη διατροφή, την πολιτική ζωή, τη ζωή των δούλων και την πόλη-κράτος των Αθηνών.

Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται από το 1990 στο υπουργείο Πολιτισμού, στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας. Ασχολείται με το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα μουσειακής αγωγής, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων αρχαιογνωστικού περιεχομένου που απευθύνονται στο ευρύ και στο νεανικό κοινό. Συμμετείχε, επίσης, ως συγγραφέας παιδαγωγικού υλικού στο πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Ερευνητές και από τις εκδόσεις του ΥΠΠΟ.