Αλεξάνδρεια: ένας άλλος τόπος, σε μια άλλη εποχή
Ο Βαγγέλης Δελέγκος γεννήθηκε στην Άρτα στις αρχές του 1974. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας φωτογράφος, συντάκτης και αρθρογράφος. Συνεργάζεται επίσης, κυρίως με την ιδιότητα του φωτογράφου, με μεγάλους εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρείες ενώ το πλούσιο βιογραφικό του συμπληρώνουν συμβόλαια με μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία.
«Το μυστικό της Αλεξάνδρειας» είναι ένα μυθιστόρημα, στο οποίο γύρω από τον κεντρικό άξονα, που είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κινούνται πρόσωπα και καταστάσεις. Ο Δημοσθένης, ένας φωτογράφος με πλούσια δραστηριότητα, βρίσκεται στο σπίτι του φίλου του Μάξιμου, για να πάρει ένα βιβλίο σχετικά με τα άλογα. Ανάμεσα σε άλλα θα ανακαλύψει ένα ντοσιέ, το οποίο περιέχει άρθρα, μαρτυρίες και φωτογραφίες από κάποια αρχαιολογική ανασκαφή στην Αλεξάνδρεια για την ανακάλυψη του τάφου του σπουδαίου Έλληνα στρατηλάτη, με πρωτεργάτη κάποιον Οδυσσέα Δρογγίτη. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα απομονώνεται και ξεφυλλίζει διαρκώς τα φύλλα που περιέχονται στο ντοσιέ. Μετά από διάφορες αναζητήσεις η τύχη θα τον φέρει κοντά σ’ έναν άνθρωπο που βρισκόταν στην ανασκαφή και ο άνθρωπος αυτός αρχίζει να ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας του αρχαιολόγου και των καταστάσεων που διαδραματίστηκαν στην Αλεξάνδρεια μισό αιώνα πιο πριν.
Στο βιβλίο του Βαγγέλη Δελέγκου κυρίαρχο ρόλο δεν παίζουν οι καταδιώξεις, η περιπέτεια και το αστυνομικό δαιμόνιο, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα. Αντιθέτως, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι προσωπικότητες των ανθρώπων, η υπεράσπιση των συμφερόντων τους, αλλά και η προβολή της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα. Και όλα τούτα παρουσιάζονται με έναν τρόπο καθ’ όλα ανθρώπινο, χωρίς υπερβολές και διάφορα τερτίπια. Γεγονός είναι πως στα μάτια του αναγνώστη παρουσιάζεται μια ιστορία σαν να τη διηγείται κάποιος εκείνη τη στιγμή, σαν να την ψιθυρίζει ο συγγραφέας στο αυτί του αναγνώστη.
Από τεχνικής πλευράς το συγκεκριμένο βιβλίο αποδεικνύει έμπρακτα πως πολλές φορές είναι καλύτερο να γράφεις με την ψυχή σου, παρά να καταφεύγεις σε διάφορες λογοτεχνικές τεχνικές. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον εγκιβωτισμό για να μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή και σ’ έναν άλλο τόπο και να δώσει στο κοινό μια πιο ρεαλιστική εικόνα του χώρου και του χρόνου. Η γλώσσα του κείμενου είναι απλή και οι διάλογοι ευνοούν, χωρίς μακρηγορίες, την οικονομία και την εξέλιξη της υπόθεσης. Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από αληθινά περιστατικά. Επίσης, οι ανατροπές στην πλοκή διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
«Το μυστικό της Αλεξάνδρειας» είναι ένα από τα καλύτερα ελληνικά μυθιστορήματα που διάβασα τον τελευταίο καιρό και πραγματικά οι ώρες που αφιέρωσα στην ανάγνωση του βιβλίου αποτέλεσαν σπουδαία συντροφιά.