Περί δηλητηρίων και λοιπών δεινών ο λόγος…

18ος αιώνας. Κρυμμένο καλά μέσα σε ένα μικροσκοπικό στενό του Λονδίνου ένα μυστικό φαρμακείο προμηθεύει σε γυναίκες κάθε είδους δηλητήριο, προκειμένου να βγάλουν από τη μέση τους άντρες του περίγυρού τους, είτε άντρας τους είναι, είτε εραστής, είτε γονιός, είτε αδερφός κλπ.

Πρόκειται για ένα υπόγειο δίκτυο γυναικών, με «πρωθιέρεια» τη Νέλα, μια μυστηριώδη αινιγματική γυναίκα, η οποία σώζει τις γυναίκες από τα βάσανά τους. Μέχρι που στο μυστικό φαρμακείο μπαίνει ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, η Ελάιζα, η νεαρότερη πελάτισσα, που θα κάνει ένα μοιραίο λάθος. Κάτι που κινδυνεύει να τα γκρεμίσει όλα, τα πάντα να αποκαλυφθούν και η Νέλα να βρεθεί στην αγχόνη.

Διακόσια χρόνια μετά, η Καρολάιν, επίδοξη ιστορικός, φτάνει στο Λονδίνο από το Οχάιο για τη δέκατη επέτειο του γάμου της. Μόνο που καταφτάνει μόνη της σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τον άπιστο σύζυγό της. Όταν, στις όχθες του Τάμεση, ανακαλύψει ένα παμπάλαιο μπουκαλάκι φαρμακοποιού, η όρεξή της για έρευνα, καταχωνιασμένη και καταπιεσμένη για πολλά χρόνια, θα επιστρέψει δριμύτερη. Αναζητώντας την προέλευση του μπουκαλιού, θα εισχωρήσει στα τρίσβαθα του γεωργιανού Λονδίνου και θα έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά από μυστηριώδεις άλυτες, εδώ και αιώνες, δολοφονίες, που αποδίδονται σε μία μυστηριώδη φαρμακοποιό.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και η μοίρα της κοπέλας θα δεθεί απρόσμενα με αυτές της Νέλα και της Ελάιζα, οδηγώντας την σε αποφάσεις ζωής, σε νέα ξεκινήματα, στην αυτογνωσία.

Δύο οι αφηγήσεις, η μία στο 1791, η άλλη διακόσια χρόνια αργότερα, στο σήμερα, που ξετυλίγονται παράλληλα και κάπου κάπου αλληλοσυμπληρώνονται, προσφέροντας στον αναγνώστη πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις, που είναι αδύνατο να γνωρίζει ή να συμπεράνει από την έρευνα η Καρολάιν.

Η αφήγηση γίνεται κυρίως σε πρώτο πρόσωπο, οι ηρωίδες αφηγούνται οι ίδιες την ιστορία τους, ενώ υπάρχουν και κάποια κεφάλαια σε τριτοπρόσωπη αφήγηση από την οπτική της Ελάιζα.

Μυστηριακό, σκοτεινό, παράξενο, ιδιαίτερο. «Το μυστικό φαρμακείο» της Σάρα Πένερ σε γραπώνει από την πρώτη του σελίδα με την ατμόσφαιρα που αναδίδει η αφήγηση, ιδιαίτερα αυτή του 1791, και σε κρατάει δέσμιό της, σαν να σου έχει κάνει μάγια.