Στην κορυφή του κόσμου

«Η Νανούκ και ο Τζέιμς μεγάλωσαν κοιτώντας ο ένας την Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση. Όμως τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάπου στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού πολύ πριν συναντηθούν οι ίδιοι.» σ. 22

19ος αιώνας. Δύο νέοι, μεγαλωμένοι σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα και με τελείως διαφορετική ανατροφή, θα συναντηθούν απρόσμενα στον Βόρειο Πόλο και μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης θα ανθίσει. Ο Τζέιμς, αριστοκράτης, αναθρεμμένος με τα αυστηρά πρότυπα της βικτωριανής εποχής, σιωπηλός και κλειστός ως χαρακτήρας, λαχταράει να είναι ελεύθερος. Η Νανούκ μεγάλωσε πάνω σε ένα έλκηθρο, μετακινούμενη διαρκώς στους πάγους της Αρκτικής, στη Νήσο Μπάφιν. Ο Τζέιμς, ασφυκτιώντας μέσα στους κόλπους του βικτωριανού Λονδίνου, κάνει την επανάστασή του και αναλαμβάνει τη θέση του χειρούργου στο εξερευνητικό πλοίο «Sea Flower», που αποστολή έχει να εντοπίσει τα αγνοούμενα πλοία «Erebus» και «Terror» του βρετανικού στόλου και τα πληρώματα αυτών στη βόρεια ακτή της Βόρειας Αμερικής. Η Νανούκ, ελεύθερο πνεύμα εκ φύσεως, νιώθει ελεύθερη, μέχρι που στη ζωή της εισβάλλει ο λευκός δαίμονας.

Προερχόμενοι από διαφορετικούς κόσμους, οι δυο τους θα συναντηθούν απρόσμενα και θα σμίξουν σε έναν ξέφρενο ρυθμό και παλμό. Κι έκτοτε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο για κανέναν τους.

Ο Τζέιμς σύντομα θα γυρίσει στο Λονδίνο, εκτελώντας το καθήκον του απέναντι στο Στέμμα, αφήνοντας πίσω τη Νανούκ με την υπόσχεση της επιστροφής του σε αυτήν. Μόνο που ποτέ δεν θα κατορθώσει να την εντοπίσει ξανά, ούτε εκείνη ούτε τη φυλή της. Και ο πόνος θα καίει τα σωθικά του εσαεί.

Η Νάγια Δαλακούρα στο βιβλίο της Το λουλούδι της θάλασσας μεταφέρει τους αναγνώστες στην κορυφή του κόσμου, στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά και στο βικτωριανό Λονδίνο κατά τον 19ο αιώνα. Με αφορμή αυτό το ιστορικό υπόβαθρο, της αναζήτησης των δύο μυθικών πλοίων και τις πολλαπλές, άκαρπες συνήθως, προσπάθειες εντοπισμού τους, ξετυλίγει μια ιστορία περιπέτειας, εξερεύνησης και περιπλάνησης – τόσο στις θάλασσες του κόσμου όσο και στο εντός του ανθρώπου. Κάνοντας για μια ακόμα φορά τα μαγικά της, οι περιγραφές της ξετυλίγονται με μαεστρία και, δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες, παρακινεί τη φαντασία του αναγνώστη και δημιουργεί πρωτόγνωρη, μαγευτική ατμόσφαιρα. Με προσεκτικό χτίσιμο της δομής της ιστορίας της, χρησιμοποιώντας προσεκτικά διαλεγμένες λέξεις και με στρωτή αφήγηση.

Ενώ, δίνει πληροφορίες για τον κόσμο των Ινουίτ, για τα ήθη και έθιμά τους, για τις παραδόσεις τους, για τον τρόπο ζωής και επιβίωσης στην «κορυφή του κόσμου».