Το κυνήγι του αδέσμευτου έρωτα

Ο Φάμπιο Βόλο γεννήθηκε το 1972. Έχει εργαστεί ως μουσικός παραγωγός, ηθοποιός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών. Αυτό είναι το τέταρτό του βιβλίο.

«Το κορίτσι του τραμ» είναι μια ερωτική ιστορία δύο σύγχρονων ανθρώπων. Κάθε μέρα, πηγαίνοντας στη δουλειά του με το τραμ, ο Τζάκομο συναντά μια όμορφη γυναίκα. Εν καιρώ κάνει τα πάντα για να την πετυχαίνει κάθε πρωί. Την κοιτάζει διακριτικά και παρατηρεί τις κινήσεις της, ενώ στο μυαλό του τριγυρνούν ένα σωρό σκέψεις. Ξαφνικά μια μέρα, καθώς βρίσκεται κοντά της, εκείνη του ζητά να πάνε για καφέ. Μαθαίνει πως φεύγει για  Αμερική. Οι ημέρες περνάνε και τα πρωινά στο τραμ γίνονται για το Τζάκομο ανυπόφορα. Έπειτα από πολλές σκέψεις και συζητήσεις με τη Σίλβια, την καλύτερή του φίλη, ο Τζάκομο αποφασίζει να πάει στην Αμερική να βρει το κορίτσι του τραμ. Μόλις συναντώνται στη Νέα Υόρκη, αρχίζει ένα παιχνίδι που σε καμιά περίπτωση δεν μοιάζει με τα συνηθισμένα. Κάνουν ό,τι τους έρθει στο μυαλό, αδέσμευτοι από εγωισμούς και εσωστρέφειες, αφού άλλωστε ο νεαρός άντρας σε δέκα ημέρες φεύγει.

Ο Φάμπιο Βόλο στήνει ένα σκηνικό ερωτισμού, χωρίς τυπικότητες και άλλους περιορισμούς. Γράφει απελευθερωμένα, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα και ύφος, ενώ οι διάλογοι επιτελούν άρτια το έργο τους. Επίσης, παρεμβάλλονται αναφορές στο παρελθόν του ήρωα, με σκοπό την καλύτερη σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του. Η εξέλιξη της ιστορίας έχει τη ροή που πρέπει και η δομή του κειμένου είναι χωρισμένη σε μικρά κεφάλαια, ώστε να μην κουράζεται ο αναγνώστης. Παράλληλα, τοποθετεί έξυπνα διάφορα στοιχεία του σύγχρονου κινηματογράφου και της μουσικής, τέχνασμα που σίγουρα θα «πιάσει» σε κάποιο σημείο τον οποιοδήποτε αναγνώστη. Το μόνο αρνητικό που διαφαίνεται είναι ότι στη στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων μοιάζει να προβάλλονται οι δυο πλευρές του ίδιου ανθρώπου και όχι οι μορφές δύο διαφορετικών χαρακτήρων, αλλά δεν αναιρεί επ’ ουδενί την απολαυστική ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου.

«Το κορίτσι του τραμ» είναι ένα βιβλίο, που θα ευχαριστήσει τον αναγνώστη ποικιλοτρόπως, σαν μια ταινία κομεντί, ευχάριστη, γλυκιά, ιδιαίτερη. Η μετάφραση της Μάτας Σαλογιάννη είναι για ακόμα μια φορά πολύ καλή.