Εικονογράφηση: Kατερίνα Βερούτσου

Τα παραμύθια βοηθάνε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και τους δίνουν κουράγιο, μέσα από τα κατορθώματα του ήρωα, να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Τους διδάσκουν αξίες και εξαίρουν το φρόνιμα που είτε έχει ο ήρωας από την αρχή είτε το αποκτά σταδιακά στην εξέλιξη της ιστορίας. Γι αυτό οι κακοί και οι σκληρές σκηνές που έχουν πολλά παραδοσιακά παραμύθια, παίζουν έναν ουσιαστικό ρόλο. Συμβολίζουν το κακό, το μεγεθύνουν και με αυτόν τον τρόπο βοηθάνε τον μικρό αναγνώστη να χειριστεί τους φόβους του. Εφόσον το κακό συμβαίνει σε κάποιον άλλον, το παιδί έχει ένα ασφαλές πλαίσιο για να ζήσει αυτό που φοβάται ότι μπορεί να συμβεί και στο ίδιο. Ταυτιζόμενο με τον ήρωα ενστερνίζεται τις αρετές και τη γενναιότητά του και βγαίνει στο τέλος νικητής.

Το «Μπλε Κοχύλι» έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του παραμυθιού. Η μικρή ηρωίδα, η Τρισεύγενη, που οι Μοίρες έχουν προικίσει με καλοσύνη, καρτερικότητα και διάθεση προσφοράς, είναι κόρη του Άρχοντα των Βουνών και της Αρχόντισσας του Δάσους. Όταν η τελευταία αρρωσταίνει βαριά και νιώθει το τέλος να πλησιάζει, εμπιστεύεται στην κόρη της ένα μπλε κοχύλι. Το είχε βρει βρώμικο και παρατημένο, έτοιμο να πεθάνει, και το ζήτησε από τη Νεράιδα της Θάλασσας. Να το πάρει, να το περιποιηθεί, να το αναστήσει. Το μπλε κοχύλι ήταν μαγικό. Η μάνα συμβούλεψε την κόρη της να χύνει τα δάκρυα από τις λύπες και να ρίχνει ένα πετραδάκι για κάθε χαρά της μέσα στο κοχύλι. Αυτά θα γίνονταν μαργαριτάρια. Με τον καιρό θα έφτιαχνε ένα μαγικό μαργαριταρένιο κολιέ. Με κάθε ευχή που θα ήθελε να κάνει η Τρισεύγενη για τον εαυτό της, θα έλιωνε ένα μαργαριτάρι κι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα. Η μοχθηρή Αρχόντισσα του Έλους εμφανίζεται και θέλει να πάρει τη θέση της Αρχόντισσας του Δάσους. Τι θα συμβεί όταν θα πείσει τον πατέρα της Τρισεύγενης να την κάνει γυναίκα του; Κι όταν η κακιά μητριά βάλει στο μάτι το μαργαριταρένιο κολιέ που έφτιαξε σιγά σιγά η Τρισεύγενη με τα τόσα δάκρυα που είχε χύσει για τη μητέρα της και με τις μικροχαρές που ήξερε να εκτιμά;

Οι όμορφες εικόνες της συγγραφέως δίνουν την ευκαιρία στην εικονογράφο να φτιάξει ονειρικές εικόνες που μαγεύουν τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που διαβάζεται άνετα και στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας μέσα από τις ζωγραφιές.

Η Μαριβίτα Γραμματικάκη είναι μουσικός. Είναι μόνιμη μουσικός στην Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής και από το 2002 διδάσκει βιόλα στο Ωδείο Αθηνών. Από το 1983 μέχρι το 1990 ασχολήθηκε με την έρευνα και το γράψιμο κειμένων παιδικών εκπομπών για την ελληνική τηλεόραση δίπλα στη Φραγκίσκη Καρόρη, ενώ έκανε και την παρουσίαση της παιδικής εκπομπής «Ο κόσμος της μουσικής». Έχει ήδη εκδώσει δυο παραμύθια.

Η Κατερίνα Βερούτσου σπούδασε στην ΑΣΚΤ του Μόντρεαλ. Από το 1982 ζει και εργάζεται ως εικονογράφος στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους εικονογραφώντας περισσότερα από 65 παιδικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολείται επίσης με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία για την τηλεόραση και το θέατρο.