Ένα απολαυστικά ασυνήθιστο ταξίδι που συνάμα μαγεύει και προβληματίζει τον αναγνώστη

Με απίστευτη επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες 36 χώρες, «Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη που παγιδεύτηκε σε μια ντουλάπα ΙΚΕΑ» αποτελεί ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο, εκκεντρικό και συνάμα κωμικό, μια σουρεαλιστική περιπέτεια ενός φακίρη σε όλη την Ευρώπη και στη μετά-Καντάφι Λιβύη. Ο συγγραφέας του, Ρομαίν Πουερτόλας, γεννήθηκε στο Μονπελιέ το 1975 και εκτός του ότι έχει αλλάξει πολλές θέσεις εργασίας, έχει μετακινηθεί πολλές φορές μεταξύ Γαλλίας, Ισπανίας και Αγγλίας.

Ο αναγνώστης υποψιάζεται τη φύση του μυθιστορήματος από τον εκκεντρικό τίτλο. Ακολουθεί την περιπέτεια ενός Ινδού φακίρη, δεύτερης κατηγορίας, που έχει συνηθίσει να εξαπατά τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ο Ατζατασάτρου Λαβάς, που αποφάσισε να ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, «έτρεφε τέτοια κρυφή λαχτάρα να τον περάσουν για ζάμπλουτο Ινδό βιομήχανο σε σημείο να απαρνηθεί τα βολικά ρούχα» (σελ. 17). «Το ταξίδι ήταν μια απίστευτη εμπειρία για κάποιον που δεν είχε βρεθεί ποτέ σε μεγαλύτερο ύψος απ’ ό, τι στο δάπεδο των (ιερών) αγελάδων, πέρα απ’ αυτό που του παρείχε ο ανυψωτικός μηχανισμός που κρυβόταν εύκολα κάτω απ’ τα μεριά του και του επέτρεπε να προβαίνει σε πολυάριθμες δημόσιες αιωρήσεις» (σελ. 25).

Σκοπός του ταξιδιού του στη Γαλλία ήταν να αγοράσει από τα ΙΚΕΑ το τελευταίο μοντέλο κρεβατιού με καρφιά, που κόστιζε  μόλις 99 ευρώ – καθώς, δυστυχώς γι’ αυτόν, στην Ινδία δεν υπήρχε κατάστημα ΙΚΕΑ. Μετά την εξαπάτηση του οδηγού ταξί που τον μεταφέρει από το αεροδρόμιο στο κατάστημα, ξεκινά αναπάντεχα ένα παράξενο και σουρεαλιστικό ταξίδι, γεμάτο απρόοπτα και περιπέτειες, σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στη Λιβύη. Είναι ένα ταξίδι που δε μοιάζει καθόλου με τα συνηθισμένα και που εντέλει λαμβάνει διαστάσεις και πτυχές που ο ήρωάς μας δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Αποτελεί γι’ αυτόν μια αποκάλυψη και μια μεταμόρφωση που δίνει νέα τροπή στη ζωή του. Καθώς εξελίσσεται η πορεία του με τους πιο απρόβλεπτους τρόπους, ο φακίρης θα βρει απίθανους φίλους και στους πιο απίθανους χώρους, από ηθοποιούς μέχρι παράνομους μετανάστες: «Τώρα ο φακίρης βρισκόταν καθισμένος, χωρίς χειροπέδες, ανάμεσα σ’ έναν ασθματικό Μαροκινό κι έναν Πακιστανό με αέρια. Περίεργος να μάθει σε πόσο δυσχερή θέση θα βρισκόταν οσονούπω και για να σκοτώσει την ώρα του, ο Ινδός έκανε ένα σωρό ερωτήσεις σχετικά με τη Βαρκελώνη στους αγαπητούς του διπλανούς. Τι αξιοθέατα είχε η πόλη; Πώς περνούσε κανείς τον ελεύθερό του χρόνο; Μπορούσε να πάει για μπάνιο στη θάλασσα, ή δεν ήταν ακόμα η κατάλληλη εποχή; Είχαν και εκεί μουσώνες; Τι ήταν αυτό το ντόνατς; Α, και κάτι ακόμα – ΙΚΕΑ είχαν;» (σελ. 115).

Η ιστορία ξεδιπλώνεται σταδιακά, γεμάτη εκπλήξεις για τον αναγνώστη τον οποίο παρασέρνει σε μια απολαυστική, γρήγορη, ζωντανή και κωμική περιπέτεια ενός Ινδού φακίρη που το μόνο που ήθελε ήταν να αγοράσει ένα κρεβάτι με καρφιά. Αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία της περιπέτειας, μια περιπέτεια που δρα αποκαλυπτικά…

Μέσω ενός πηγαίου χιούμορ και μιας ρευστής γραφής, ο Romain Puertolas διηγείται το δράμα των παράνομων μεταναστών της σύγχρονης Ευρώπης και κάνει μια καυστική κριτική της κοινωνίας μας. Χρησιμοποιείται ο κωμικός τόνος προκειμένου να καυτηριάσει τις ιδιοσυγκρασίες και τα απροκάλυπτα ελαττώματα που συνδέονται με τη στάση της κάθε χώρας και τις πολιτικές απέναντι στους μετανάστες. Η χρήση των ξένων ονομάτων με χιουμοριστικό τρόπο έχει ως σκοπό να συμπεριλάβει στο αναγνωστικό του κοινό και ανθρώπους που δεν έχουν πρόθεση να αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητα. Αυτή είναι η πραγματική αξία του μυθιστορήματος: οι λεπτές αποχρώσεις που σταδιακά γίνονται εμφανείς. Επίσης, υπάρχει μια ιστορία αγάπης και γενικότερα ένα ανθρωπιστικό μήνυμα χωρίς όμως διάθεση ηθικολογίας. Αν αφαιρέσουμε τις εθνικότητες, αυτό που μένει είναι ο άνθρωπος. Οι άνθρωποι θα κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να πάνε σε μια άλλη χώρα, επειδή είχαν την ατυχία να γεννηθούν σε λάθος μέρος. Το μήνυμα αυτό μπορεί να διαβαστεί από όλους. Όλα αυτά τα νοήματα αποκαλύπτονται στον αναγνώστη μέσα από το περίεργο και διασκεδαστικό ταξίδι του Ινδού φακίρη.