Οι δαίμονες της Μία

Σάμιουελ Μπιορκ είναι το ψευδώνυμο του Νορβηγού μυθιστοριογράφου, θεατρικού συγγραφέα, εικαστικού και τραγουδοποιού Φρούντε Σάνερ Έιεν (Frode Sander Oien). Ο Έιεν, γεννημένος το 1969, έγραψε το πρώτο του θεατρικό όταν ήταν είκοσι δύο ετών και στη συνέχεια δημοσίευσε δύο μυθιστορήματα –”Pepsi Love” (2001) και «Σπιντ για πρωινό» (2009)– που εγκωμιάστηκαν από τους κριτικούς. Αυτοδίδακτος και αδιάφορος προς τα ΜΜΕ, ο Έιεν έχει επίσης εκδώσει άλλα πέντε θεατρικά έργα, έχει βγάλει έξι μουσικά άλμπουμ, ενώ έχει κάνει και πολλές εκθέσεις σε γκαλερί. Ζει στο Όσλο, μεταφράζοντας, μεταξύ των άλλων, Σαίξπηρ.

Μια νεαρή μπαλαρίνα βρίσκεται νεκρή σε μια λίμνη. Στοιχεία δεν υπάρχουν πέρα από μία κάμερα που στον φακό της έχει χαραγμένο τον αριθμό 4. Ο ντετέκτιβ Μουνκ ζητά τη βοήθεια της Μία, της αλλόκοτης επιθεωρήτριας που μετά τον θάνατο της αδερφής της κινείται στο μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, μακριά από την αστυνομική καθημερινότητα, μακριά από την όποια καθημερινότητα γενικώς. Η Μία συμφωνεί να συνδράμει τον Μουνκ και λίγο αργότερα ανακαλύπτεται το πτώμα ενός νέου μουσικού. Και σ’ αυτό το σκηνικό του φόνου υπάρχει μια κάμερα που στον φακό της έχει χαραγμένο τον αριθμό 7. Ο Μουνκ και η Μία δεν μπορούν να βρουν την άκρη του νήματος, όσο κι αν παλεύουν με τα ελάχιστα στοιχεία που έχουν. Η Μία αισθάνεται ότι κάτι της ξεφεύγει, κάτι δεν έχει παρατηρήσει στις δύο δολοφονίες.

Κι όσο οι έρευνες συνεχίζονται οι δαίμονες του παρελθόντος επιστρέφουν για τη Μία. Ποιος σκότωσε την αδερφή της, πού βρίσκεται το βραχιόλι που φόραγαν και οι δυο αδερφές; Αφορμή για την καταβύθισή της σε όσα την αγκιστρώνουν στο έρεβος είναι μια υπόθεση ναρκωτικών όπου φαίνεται ότι είναι μπλεγμένος κάποιος αστυνομικός. Κι ενώ η Μία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ακούγοντας την αδερφή της να την καλεί κοντά της, μια τρίτη δολοφονία λαμβάνει χώρα. Στον φακό της κάμερας είναι χαραγμένος ο αριθμός 13.

Ο Samuel Bjork σκηνοθετεί ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, όπου η πλοκή χτίζεται σταδιακά, δένοντας τον αναγνώστη ολοένα και περισσότερο με το γύρισμα των σελίδων. Η σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο σκληρός ρεαλισμός, το αφηγηματικό ύφος είναι στοιχεία που φέρουν τα βιβλία ενός συγγραφέα εκ των κορυφαίων της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Εκείνο, όμως, που αποτελεί το θετικότερο σημείο είναι το κτίσιμο των χαρακτήρων, σε πρωτεύοντες ή δευτερεύοντες ρόλους, καθ’ ότι ο συγγραφέας στήνει ολόκληρες προσωπικότητες ακόμα και για πρόσωπα που εμφανίζονται σ’ ένα κεφάλαιο. Όμως, ο χαρακτήρας της Μία Κρούγκερ έχει το κάτι παραπάνω από τους συνηθισμένους πρωταγωνιστές αστυνομικών μυθιστορημάτων. Δεν είναι μονάχα η προσωπική πτώση της ηρωίδας, είναι η συνεχής ταλάντευση μεταξύ ζωής και θανάτου, το δράμα και οι δαίμονες που αποτελούν καίριο στοιχείο του χαρακτήρα της, αλλά και που με έναν αδόκιμο τρόπο την ωθούν στο να βλέπει πίσω από τα γεγονότα, να ανακαλύπτει την κρυφή σύνδεση των στοιχείων.

Ναι, κυκλοφορεί υπερπληθώρα αστυνομικών μυθιστορημάτων και δη σκανδιναβικών, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τουλάχιστον καλά. Όμως, τα βιβλία του Samuel Bjork είναι εκ των κορυφαίων, διαθέτοντας αυτά τα στοιχεία που τα κάνει να ξεχωρίζουν.