Ταξίδι στη μοίρα

Ο Τόμας Μανν γεννήθηκε το 1875 στην πόλη Lubeck της Βόρειας Γερμανίας, το δεύτερο από πέντε παιδιά. Έξι χρόνια αργότερα πεθαίνει ο πατέρας του. Το 1894 ολοκληρώνει τις εγκύκλιες σπουδές του και γράφει την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Gefallen». Λίγο αργότερα εκδίδεται και το πρώτο του βιβλίο (Der kleine Here Friedemann). Το 1905 παντρεύεται την Katja Pringsheim, με την οποία θα αποκτήσουν έξι παιδιά. Κατά καιρούς γράφει σε διάφορα περιοδικά και δίνει διαλέξεις. Πεθαίνει στις 12 Αυγούστου 1955 στη Ζυρίχη. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι : «Το μαγικό βουνό», «Θάνατος στη Βενετία», «Δόκτωρ Φαούστους» κ.α.

Το «Θάνατος στη Βενετία» είναι ένα μυθιστόρημα, με ήρωα τον μεσήλικα Γουστάβο Άσσενμπαχ (ή φον Άσσενμπαχ), ο οποίος ύστερα από έναν περίπατο στην πόλη του, αποφασίζει να ταξιδέψει, να δει (ή να ξαναδεί) άλλα μέρη, αναζητώντας ενδόμυχα την πλήρωση της ψυχής του. Ο ταξιδιάρικος άνεμος τον φέρνει στη Βενετία, όπου βρίσκεται γευόμενος τις ομορφιές της. Κάποια από τις ημέρες της παραμονής του στο ξενοδοχείο, αντικρίζει ένα νεαρό αγόρι απαράμιλλης ομορφιάς, που θα του αναστατώσει συθέμελα την καθημερινότητα. Ο νεαρός, γόνος Πολωνικής οικογενείας, αποτελεί τον πόθο του πενηντάχρονου Άσσενμπαχ. Ο ίδιος νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του σε κάθε εμφάνιση του νεαρού, όχι τόσο για τη σαρκική επαφή, όσο για την θεϊκή ομορφιά του νεαρού. Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές εντάσεις μέσα από τους ίδιους τους τους εαυτούς είναι εκείνες που θα καθορίσουν την διαδρομή των δύο εραστών μέσα στο χρόνο.

Το βιβλίο του Τόμας Μανν είναι εξαιρετικό από πολλές πλευρές. Κατ’ αρχάς η ροή και η γλώσσα του κειμένου είναι «λογοτεχνικά καθημερινή» και απλή, ενώ η αλληγορία κάνει διακριτικά την εμφάνιση της σε διάφορα σημεία του βιβλίου. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων, κυρίως του Άσσενμπαχ, γίνεται με φοβερή μαεστρία, που αναδεικνύει την ψυχανάλυση του Τόμας Μανν στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο έργο έγινε ομότιτλη ταινία το 1971 υπό τη σκηνοθετική ματιά του Βισκόντι.

Τι παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε για ένα βιβλίο, όπου η μοναξιά, η ομορφιά, η εσωτερική αναζήτηση και η προσωπική ολοκλήρωση αποπνέουν ένα κύμα ρεαλισμού και πραγματικότητας, ενώ ένα μήνυμα αληθινής Ζωής αναδύεται από τις σελίδες του.