Αναζήτηση εαυτού

Ο Θέμης Παρλαβάντζας, στην αρχή της νέας του –μυθιστορηματικής αυτή τη φορά– περιπέτειας με τίτλο «Τέλος Διαδρομής», δίνει  περισσότερο βάση στους στοχασμούς του ήρωα και τους σχολιασμούς πάνω στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι με τις απαραίτητες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Ενώ η δράση ουσιαστικά είναι μηδαμινή.

Ο Ανδρέας Κυράνης είναι σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών και γιος του διεθνούς αναγνωρισμένου και πολλαπλώς βραβευμένου διευθυντή φωτογραφίας στον κινηματογράφο Ανέστη Κυράνη. Ζώντας στην Αθήνα του σήμερα, σε μια μονοκατοικία στις παρυφές του Λυκαβηττού, και περιδιαβαίνοντας στους δρόμους του κέντρου και στα στενά της Πλάκας, ενώ είναι όψιμος οπαδός του σκακιού –οι επισκέψεις του στη «Λέσχη του Νου» είναι αρκετά συχνές–, δεν διστάζει να μιλήσει, πότε με τη μορφή εσωτερικού μονολόγου σε πρώτο πρόσωπο και πότε απευθυνόμενος στη Λίντα, τη σύντροφο των παιδικών του χρόνων, σε δεύτερο πρόσωπο, για τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στην εργασία του και γενικότερα στο επαγγελματικό του μέλλον «άμα τη εμφανίσει» της οικονομικής κρίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη σχέση του με τον πατέρα του, έναν άνθρωπο που ουσιαστικά ποτέ δεν ένιωσε οικογένειά του, στη σχέση του με την Ιόνη, την ερωτική σύντροφό του. Για να στραφεί εντέλει εντός του και να αποτολμήσει μία εσωτερική ανασκόπηση.

Η απροσδόκητη γνωριμία του με τον νέο συμπαίκτη του στο σκάκι, τον Άγγελο, ο οποίος του μιλάει για μια δολοφονία, αυτή που διέπραξε η γιαγιά του εις βάρος του παππού του, το τηλεφώνημα της κυρα-Καλής και οι επισκέψεις του σε κείνη που ανασκαλεύουν τις αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων, τα «ψεύτικα» γράμματα προς τη Λίντα: όλα αυτά οδηγούν τον ήρωα σε ένα νοητό ταξίδι αυτογνωσίας.

Με τέχνασμα την επιστολή-βιβλίο που γράφει με σκοπό να την παραδώσει στη Λίντα, την οποία έχει να δει και να μιλήσει μαζί της τριάντα πέντε χρόνια, ο Ανδρέας αφηγείται τα εσώψυχά του.

Και ακριβώς επειδή κάποια στιγμή πέφτει σε τέλμα, ψυχολογικό περισσότερο, ο ήρωας καταπιάνεται με τη συγγραφή ενός σεναρίου για τον κινηματογράφο – για πρώτη φορά στη ζωή του. Κι έτσι ο επαγγελματικός προσανατολισμός του αλλάζει. Το σενάριο είναι επιτυχημένο και σύντομα μια κινηματογραφική ταινία αρχίζει να γυρίζεται. Με τον Ανδρέα να έχει το γενικό πρόσταγμα…

Σκαμπανεβάσματα, εσωτερική καταβύθιση, προσωπική εκ βαθέων εξομολόγηση, τα συστατικά στοιχεία του μυθιστορήματος. Ο ήρωας παραπαίει και ταλαντεύεται εντός του. Δεν μπορεί να σταθεί πουθενά, δεν γνωρίζει τι θέλει. Κρίση της μέσης ηλικίας;

Κι όσο η αφήγηση ξετυλίγεται, ο ήρωας μεταβάλλεται σε έναν άλλον, διαφορετικό, νέο Ανδρέα. Να είναι, άραγε, αυτός ο νέος εαυτός που αναζητά;