Σπανίως ένα βιβλίο με ανώτερες επικοινωνίες (channelings) είναι τόσο συναρπαστικό ως ανάγνωσμα και ταυτόχρονα υψηλής ποιητικής αξίας.

Οι 108 στίχοι που υπαγόρευσε η ινδουϊστική οντότητα γνωστή με το όνομα Babaji στην Αμερικανίδα Jean Peterson διαπνέονται από υψηλές δονήσεις και καταδύονται στα τρίσβαθα του συλλογικού ασυνείδητου. Διαβάζονται μεμονωμένως αλλά και σε σειρά, κερδίζοντας ολοένα και πολυδιαστασιακότερη βαρύτητα με την εμβριθή ανάγνωση. Για την ακρίβεια, οι ιεροί αυτοί στίχοι συνδημιουργούνται, αναδιατάσσονται και αποκτούν το τελικό, υποκειμενικό για τον καθένα νόημα μόνον μέσα από τη διαλογιστική εξοικείωση με τα βαθύπνοα ιδανικά που τους συνέχουν.

Εξ άλλου, μέσα από βαθύ διαλογισμό, μέσα από την αφοσιωμένη κατάσταση ψυχής της Jean Peterson αναδύθηκαν αυτά τα μαργαριτάρια σοφίας που είναι ταυτοχρόνως και ποιητικοί αδάμαντες.

Για Χριστιανούς και Ινδουιστές, για Βουδιστές και αγνωστικιστές, για σκεπτικιστές κι ευσεβείς, αυτό το βιβλίο είναι ένας ανοικτός κώδικας, μια διαθήκη συμβόλων που θα συμβάλουν (μέσα από την ανάγνωση, τη διάδοση και τη συνήχησή τους με τις ζώσες υλικο-πνευματικές οντότητες) στο εξελικτικό «ποιοτικό άλμα» που οραματίστηκε ο Χριστιανός φιλόσοφος Σόρεν Κίρκεγκααρντ.

Στην εποχή της κρίσης, στεκόμαστε ενεοί στο κέντρο μιας δίνης που απειλεί να μας συμπαρασύρει εκόντες άκοντες και να μας ανακυκλώσει στη μαύρη τρύπα που σηματοδοτεί το κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία στον οποίο ανήκουν τα υλικά σώματά μας. Για να αποφύγουμε αυτόν τον αναπόφευκτο κραδασμό, δεδομένου ότι το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο «περιήλιον» (στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από τη μαύρη τρύπα, τον σκοτεινό αόρατο «ήλιο» που καταπίνει ακόρεστα την παχύρρευστη ύλη αλλά εκπέμπει προς τα έξω –προς εμάς– αόρατο υψίσυχνο φως που αφυπνίζει τα κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου – όταν δεν τα καταστρέφει…).

Αυτή η εποχή που ο «προβολέας του Φαέθοντα» (σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες σοφούς) έχει πέσει για άλλη μια φορά πάνω στη γη απειλώντας να την κατακάψει (θυμηθείτε τον μύθο του Φαέθοντα, που οδηγώντας το άρμα του Ήλιου-Απόλλωνα κατακαίει ένα τμήμα του γαλαζοπράσινου πλανήτη Γαία), είναι μια εποχή φώτισης και μεγάλης αφυπνίσεως του ανθρώπινου νοός. Ας μετατρέψουμε την καταστροφολογία σε ευτυχία και την απόγνωση σε ελπίδα ότι θα επιτύχουμε να αντιστρέψουμε την αύξηση της εντροπίας και το χάος που απειλεί να μας καταπιεί αμάσητους, κι όταν ένας καινούργιος Χρυσούς Αιών θα ανατείλει και πάλι.

Το ανέσπερο φως της γνώσης, το ομηρικό Φάος, διαπνέει αυτούς τους στίχους που «εδόθησαν» από τον Babaji στην Jean Peterson.

Θέλω να σταθώ στα σχόλια, που είναι απολύτως απαραίτητα για τη διασαφήνιση των πυκνών νοημάτων και τον μετασχηματισμό των υψηλών δονήσεων που διαπνέουν αυτά τα ποιητικά κείμενα. Ο Έλληνας Γιώργος Αλεξάνδρου, γνωστός επιχειρηματίας και επίμονος ζωγράφος, αναλαμβάνει το επίπονο έργο να μεταφράσει τους στίχους σε γλώσσα καταληπτή και κατανοητή από τα ανθρώπινα όντα που ζουν κι αντιμετωπίζουν με πρακτικό πνεύμα τα διλήμματα και τις προκλήσεις που μας θέτει η σκληρή καθημερινότητα. Ο ανθρωποκεντρικός ρεαλισμός του Γιώργου Αλεξάνδρου και οι πολύπλευρες γνώσεις του αποδίδουν ανάγλυφα το κρυπτικό περιεχόμενο των στίχων. Η Αμερικανίδα Jean Peterson, ζώντας σε μια πολυπολιτισμική χώρα, συνδέει με επιτυχία τον χριστιανισμό με τον ινδουισμό κι αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Θεός, ο πρωταρχικός δημιουργός είναι Εν (προς το οποίο τα πάντα τείνουν ανω-θρώσκοντα) ανεξαρτήτως ονομάτων και εκφάνσεων που λαμβάνει κατά τόπους και κατά εποχές.

Στην αναζήτηση της αλήθειας, ο δρόμος προς την ελευθερία, το πολυπόθητο αυτό ταξίδι της επιστροφής στην καβαφική Ιθάκη, οδηγεί στη συνειδητοποίηση και στην επίτευξη του Ενός. Είμαστε όλοι Ένα, σταγόνες στον γαλακτώδη ωκεανό. Μέσα από τη συνειδητοποίηση της αναπότρεπτης κι αυταπόδεικτης αυτής αλήθειας θα υπερβούμε αποτελεσματικώς τις ατομικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές κρίσεις που ανακύπτουν καθημερινώς και θα ενταθούν στο εγγύς μέλλον.

Βιβλία σαν αυτό λειτουργούν ως φάροι αγάπης, συμπόνιας, σοφίας, κατανόησης, αυτογνωσίας. Αναζητείστε το, φυλλομετρήστε το, διαβάστε το, μελετείστε το, διαλογισθείτε –αν θέλετε– πάνω στα βαθιά νοήματά του και το Φως μέσα σας, ο εσωτερικός θείος σπινθήρ, θα πυρακτωθεί και θα σας ενώσει με το Φάος το ανέσπερον, οδηγώντας εσάς και τους γύρω σας στην αιώνια Ανατολή, απ’ όπου εκπηγάζουν κι όπου επιστρέφουν τα πάντα. Κι αν αναρωτιέστε αν είστε έτοιμοι ή αν αξίζετε έναν τέτοιο μεγαλειώδη νόστο, αν νιώθετε συστολή στη σκέψη και μόνον αυτού του ολόλαμπρου θριάμβου, θυμηθείτε τη γιορτή που οργανώνει ο οικοδεσπότης στην Αγία Γραφή για να υποδεχθεί στον άσωτο υιό του, σύμφωνα με την καταγραφείσα παραβολή διά στόματος Ιησού Χρηστού.