Ένα ερωτικό και μαθηματικό μυθιστόρημα
Το καλοκαίρι του 1970 στη Σέριφο, ο άρτι απολυθείς από το στρατό μαθηματικός-αφηγητής γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα, την Ερνεστίν, η οποία δουλεύει μαζί με τον θείο της στο καφέ-εστιατόριο του λιμανιού. Σύντομα θα την ερωτευθεί για να ανακαλύψει ότι η οικογενειακή ιστορία της γαλλικής καταγωγής Ερνεστίν συνδέεται με εκείνην της εξέγερσης (1916) των μεταλλωρύχων της Σερίφου υπό τον Κώστα Σπέρα αλλά και με την ιστορία του «μαθηματικού προβλήματος των τεσσάρων χρωμάτων» (του πρώτου που επιλύθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας). Ο νεαρός μαθηματικός θα προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της κοπέλας επαληθεύοντας τα στάδια της μαθηματικής απόδειξης του προβλήματος που ακολούθησε ένας Γερμανός μαθηματικός, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ίδιον.
Ο (επίσης) μαθηματικός και συγγραφέας («Πυθαγόρεια εγκλήματα», «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού») Τεύκρος Μιχαηλίδης (γεν. 1954) συνδυάζει την αφήγηση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα ελληνικό νησί με την αναδρομή στην τοπική ιστορία και ειδικότερα σε μια σημαντική στιγμή του ελληνικού εργατικού κινήματος, αλλά και στη Γερμανία του Μεσοπολέμου και τις διώξεις των εβραίων καθηγητών πανεπιστημίου από τους ναζί. Η ενσωμάτωση στον κύριο κορμό της αφήγησης αποσπασμάτων από το ημερολόγιο του Γάλλου μηχανικού ορυχείων Ζυλ Ντυσάν αφενός και επιστολών του Γερμανού μαθηματικού Ερνστ Ντύπερματ προς έναν φίλο του αφετέρου (και οι δύο ήρωες είναι φανταστικά πρόσωπα), βοηθά ώστε το ενδιαφέρον να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παράλληλα με την εξέλιξη της πλοκής. Η παρείσφρηση στίχων από γνωστά (και αγαπημένα) καλοκαιρινά τραγούδια σύγχρονων τραγουδοποιών, κάνει το κείμενο πιο ανάλαφρο και πιο οικείο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η ανάμιξη της λογοτεχνίας με την ιστορία των Μαθηματικών που επιχειρούν Έλληνες συγγραφείς όπως, μεταξύ άλλων, ο Μιχαηλίδης ή ο Γρηγοράκης («Ο διαβήτης του Πλάτωνα») σε αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μαθηματικό μυθιστόρημα», υπόσχεται αναγνωστικές τέρψεις για τους λάτρεις των Μαθηματικών και της Ιστορίας.