Τα πρωτοβρόχια της παιδικής ηλικίας

Ένα μικρό αγόρι, ο Τάσος, μεγαλώνει σε μια επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη του ’70 και τις αρχές του ’80. Ζει σε ένα σπίτι με αυλή μαζί με τους γονείς του, τη μικρή του αδερφή, Μάγδα, και τη γιαγιά του. Στο σχολείο περνάει πολύ ωραία, έχει πολλούς φίλους, που τα απογεύματα τούς συναντάει στον δρόμο έξω από τα σπίτια τους για να παίξουν μπάλα στα χορταράκια, να καθίσουν όλοι μαζί στα σκαλιά ενός σπιτιού συζητώντας και τρώγοντας γλυκό, να γελάσουν, να τσακωθούν…

Τα πρωτοβρόχια του Σπύρου Κιοσσέ αποτελούνται από μικρές αυτοτελείς αφηγήσεις του ίδιου του Τάσου, μέσα από τις οποίες ξετυλίγεται η ζωή του μικρού ήρωα, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συνάρτηση και αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν, και παράλληλα δίνονται το κλίμα της εποχής με μια εσάνς αθωότητας, αλλά και το πλέγμα των οικογενειακών σχέσεων.

Όσο οι σελίδες γυρνούν, το γεμάτο αθωότητα αγόρι μεγαλώνει, αντρώνεται, οι πρώτες δυσκολίες έρχονται και αυτό αγωνίζεται να αντεπεξέλθει σε έναν καινούριο κόσμο, άγνωστο.

Επιπλέον, η γιαγιά του μικρού αφηγείται συχνά στον εγγονό της ένα παραμύθι, παραμύθι με λύκο, σε συνέχειες, κάτι που λατρεύει να ακούει το πιτσιρίκι. Όσο το παραμύθι υφαίνεται όμως, κομμάτι κομμάτι αποκαλύπτεται μια ιστορία που βαραίνει το παρελθόν της οικογένειας, αλλά και το παρόν της.

Η αθωότητα, η ανεμελιά, η παιδική ειλικρίνεια μαζί με μια απότομη και σκληρή ενηλικίωση χαρακτηρίζουν το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, από παιδιά μέχρι ενήλικες.