Βρισκόμαστε στην εποχή των τελευταίων αναλαμπών της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Στο Φαγιούμ, μια μικρή πόλη δυτικά του Καΐρου, ζει ένα κορίτσι γύρω στα 11. Γεννημένη στο Φαγιούμ από εύπορους και μορφωμένους γονείς η Αλέκα μιλάει τέλεια ελληνικά και αιγυπτιακά. Ο «κολλητός» της είναι ο Καρίμ, ένα «αραπάκι» από φτωχή οικογένεια. Τα δυο παιδιά αναζητούν να λύσουν το μυστήριο που περιβάλλει το όνομα «Μις Τζούλια». Φήμες φοβερές κυκλοφορούν γι’ αυτή τη γριά που ζει απομονωμένη σε ένα μικρό σπιτάκι. Αρχαιολόγος, μάγισσα, ειδωλολάτρισσα, και τι δεν έχουν ακούσει γι’ αυτή. Τελικά τολμούν να ανακαλύψουν μόνοι τους την αλήθεια. Η μις Τζούλια είναι μια γριά αρχαιολόγος που, πικραμένη από το χαμό του παιδιού της στον Πόλεμο, ζει μόνη, με την εξαίσια μουσική που ακούει και τη μοναδική αρχαιολογική συλλογή από πορτρέτα του Φαγιούμ που στολίζουν τους τοίχους. Τα ζεστά βλέμματα των ανθρώπων που εικονίζουν τα πορτρέτα, φιλοτεχνημένα από Έλληνες, κοιτάζουν κατάματα το θάνατο. Προορισμένα να προσαρμοστούν στις μούμιες, για να μπορεί εύκολα η ψυχή να βρει πάλι το σώμα της και να μπει μέσα για να αρχίσει μια νέα ζωή, τα πορτρέτα ατένιζαν ζωή και θάνατο μαζί αφού συχνά, πριν την τελική χρήση, στόλιζαν τα σαλόνια των εικονιζόμενων προσώπων.

Η μις Τζούλια αφηγείται στα παιδιά την ιστορία του κάθε πορτρέτου παίζοντας θέατρο. Τα παιδιά μαγεύονται. Οι ιστορίες, όμως, αντιστοιχούν στις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες και τις ελπίδες των δυο παιδιών, και ιδίως της Αλέκας, που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν ζωντανό «θάνατο»: τον αποχωρισμό από αυτό που η ίδια αντιλαμβάνεται ως πατρίδα: το Φαγιούμ. Γιατί τα πράγματα αλλάζουν πια στην Αίγυπτο και οι ξένοι πρέπει να φύγουν. Μια μακριά παράδοση ελληνικών κοινοτήτων και ζυμώματος της αιγυπτιακής και της ελληνικής κουλτούρας, εξαίσιοι καρποί του οποίου είναι και τα ίδια τα ποτρέτα Φαγιούμ, τερματίζεται. Με τι κόστος; Πώς να χωνέψει η Αλέκα ότι θα πρέπει να ξεχάσει τον Καρίμ, τη μις Τζούλια, τις μαγικές νύχτες της Αιγύπτου, τη χουρμαδιά όπου συναντιούνται κάθε βράδυ με τον Καρίμ;

Έξοχο βιβλίο που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου παρά μόνο αφού το τελειώσεις. Εξαιρετικά πλέκει η συγγραφέας την ιστορική πληροφορία με μια γνήσια και πολυεπίπεδη κοινωνική ιστορία. Πέρα από την ιστορία των πορτρέτων και τη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής κοινότητας στο Φαγιούμ, μια σειρά άλλα θέματα περνάνε όμορφα όπως: οι ανισότητες που δημιουργεί ο πλούτος και η φτώχεια, η σχετικότητα της έννοιας «πατρίδα», η έννοια του ξένου και του «άλλου», τα στερεότυπα και τα ξενοφοβικά αισθήματα που υπάρχουν σε μικρές κοινωνίες, ο θάνατος, ο αποχωρισμός, η ελευθερία. Τίποτα δε δίνεται ως εύκολη λύση. Καθώς μεγαλώνει η Αλέκα πρέπει να αντιληφθεί ότι η εποχή των βεβαιοτήτων τελειώνει και πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κόσμο που αλλάζει. Το βαθύ, μελαγχολικό και στοχαστικό βλέμμα των πορτρέτων του Φαγιούμ θυμίζει το εφήμερο των πραγμάτων και τη ματαιοδοξία των ανθρώπων που δημιουργεί ανισότητες και πόνο. Ζήσε ζωή με αξίες και αξιοπρέπεια, μορφώσου, μάθε να απολαμβάνεις την τέχνη και δε θα χαθείς στο αίσθημα ματαιότητας, μοιάζει να μας λέει η μις Τζούλια και όλη η ιστορία.

Από τα βιβλία που «τα κλέβεις» άνετα από τη βιβλιοθήκη του παιδιού σου. Εξαιρετική η ποιότητα της απόδοσης των πορτρέτων Φαγιούμ μέσα από αυθεντικές φωτογραφίες των έργων, άρτιο το συνοδευτικό υλικό με ιστορικές πληροφορίες και οι ασκήσεις και τα παιχνίδια γνώσης.

Η Σοφία Γιαλουράκη γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Σπούδασε αρχαιολογία, παιδαγωγικά, ψυχολογία και θεατρικό παιχνίδι. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και δημιούργησε το δικό της σχολείο στην Αθήνα διδάσκοντας πολλές γενιές μαθητών. Από το 1986 έως σήμερα πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθηνών. Έχει γράψει πέντε βιβλία για παιδιά με θέμα την ιστορία και τη μυθολογία.