Σκίτσο μιας ενηλικίωσης

Η λογοτεχνία, τα απαγορευμένα βιβλία, τα μουσικά γκρουπ και οι μπάντες, η φιλία, ο έρωτας έχουν τον πρώτο λόγο στο βιβλίο του Αντρέ Κούμπιτσεκ «Σκίτσο ενός καλοκαιριού».

Ανατολική Γερμανία, Πότσνταμ. Το καλοκαίρι του 1985 είναι το καλοκαίρι της ενηλικίωσης για τον δεκαεξάχρονο Ρενέ. Ένα ανέμελο, ξέγνοιαστο καλοκαίρι κατά το οποίο μένει ολομόναχος στο σπίτι με 1.000 μάρκα που του άφησε ο πατέρας του. Μαζί με τους φίλους του, Μάριο, Μίχαελ και Ντιρκ, διαβάζουν Μποντλέρ,  Μπρεχτ και Σαρτρ, πίνουν, καπνίζουν, ερωτεύονται και διασχίζουν απ’ άκρη σ’ άκρη την πόλη τους.

Ωστόσο, ο αρχικός ενθουσιασμός γρήγορα πνίγεται μέσα στην ανούσια και γεμάτη νωχέλεια καθημερινότητα του ζεστού, μακρόσυρτου καλοκαιριού, ενώ ο Ρενέ δοκιμάζει τις αντοχές της σχέσης του με τους φίλους του και γνωρίζει για πρώτη φορά τον έρωτα.

Με background τον υπαρκτό σοσιαλισμό και την κατάρρευσή του, ο συγγραφέας, μέσα από τη ματιά του δεκαεξάχρονου ήρωά του και υπό την επήρεια μιας ταραγμένης και γεμάτης αμφιβολίες εφηβείας, παρουσιάζει την πολιτική κατάσταση της εποχής και σχολιάζει τα προβλήματα της ηλικίας.

Ρομαντικό, γλυκόπικρο, γεμάτο χιούμορ και ευαισθησία, αλλά ρεαλιστικό και αληθινό, με λόγο που δε χαρίζεται, το εν λόγω μυθιστόρημα αντικατοπτρίζει, σαν σε σκίτσο, την ενηλικίωση του κάθε ανθρώπου και το επώδυνο ταξίδι του προς την αυτογνωσία.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην πολύ καλή μετάφραση του Απόστολου Στραγαλινού.