Επιστροφή στις πάτριες ρίζες

Ο Μίλτος είναι γόνος μιας μικροαστικής ελληνικής οικογένειας. Οι γονείς του, Ελληνίδα μητέρα και Γερμανός πατέρας, γνωρίστηκαν στην Ιθάκη και αφού παντρεύτηκαν, έμειναν στην Ελλάδα. Ο πατέρας του μάλιστα απαρνήθηκε το όνομά του και υιοθέτησε αυτό της γυναίκας του.

Ανάμεσα σε δύο πατρίδες, σε δύο ταυτότητες, ανάμεσα σε δύο οικογένειες, ο Μίλτος το καλοκαίρι του 2012, όντας άνεργος, αμφιταλαντεύεται και καλείται να πάρει αποφάσεις καθοριστικές για τη ζωή του.

Στο εξοχικό του στη Μήλο, εκεί, όπου περνάει, χρόνια τώρα, τα καλοκαίρια του, θα  συναντήσει την Ελληνογερμανίδα Λένα, η οποία ζει μόνιμα στο Βερολίνο. Θα ερωτευτούν και λίγο αργότερα εκείνος, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία από αυτή του πατέρα του, θα ακολουθήσει την κοπέλα στη γενέτειρά της, κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα εκεί.

Η νουβέλα της Εύας Αθανασοπούλου «Σε δύο βάρκες» χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, όσες και οι εποχές, και χρονικά καλύπτει έναν ημερολογιακό χρόνο. Με αφορμή όσα συμβαίνουν στο παρόν, σε παράλληλη ροή ξεδιπλώνεται η ιστορία των κοντινών ανθρώπων του Μίλτου και των προγόνων του – του πατέρα του, της μητέρας του, των παππούδων του, των θείων του, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή του παππού Γιόχαν. Μέσα από τις εξιστορήσεις αυτές παρουσιάζονται το αμείλικτο και ζοφερό πρόσωπο του πολέμου, οι τραυματικές μνήμες και τα κατάλοιπα που αφήνει σε όσους τον βίωσαν, εξιχνιάζονται τα «πώς» και τα «γιατί» των συμπεριφορών των τελευταίων, αποκαλύπτονται τα διλήμματα που καλούνται οι άνθρωποι να λύσουν.

Τόπος δράσης η Δρέσδη, η Αθήνα, η Μήλος. Του σήμερα και του τότε. Με αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο, με πλήθος σκέψεων και με ολοζώντανες περιγραφές. Τόσο που αμέσως  σχηματίζονται εικόνες μπροστά στα μάτια του αναγνώστη. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί παρατακτική σύνδεση και ολόκληρες κυρίως λέξεις, ενώ συχνά περιγράφει στιγμιότυπα γεγονότων.

Ένα βιβλίο που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, που από τη μία αποπνέει αίσθηση νοσταλγίας, θαλπωρής, ασφάλειας και από την άλλη παρουσιάζει τα προσωπικά αδιέξοδα που πηγάζουν από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.