«Λαέ, αυτοί από πού βγήκαν;»

Αυτή η διαχρονική ερώτηση από το κείμενο του Γεώργιου Σκληρού σχετικά με τη διαφθορά των πολιτικών, που ανθολογείται από τον Λουκά Αξελό στο μικρό αυτό εγχειρίδιο, αποτελεί ίσως και την πεμπτουσία του, αλλά και το σκοπό του: την υπενθύμιση, μέσα από μία συλλογή μικρών αποσπασμάτων από γραπτά σημαντικών διανοητών, της ατομικής ευθύνης του καθενός από εμάς, αλλά και της κοινωνίας μας στο σύνολό της, για τα όσα υφιστάμεθα.

Ο Λουκάς Αξελός, συγγραφέας πολλών μελετών, ποιητής και διευθυντής των εκδόσεων «Στοχαστής», επιλέγει τριάντα τέσσερις γνωστούς (και λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό) διανοητές για να δημιουργήσει ένα εγχειρίδιο δημοκρατικής πολιτικής παιδείας: στις σελίδες του συναντώνται ο Μακρυγιάννης με τον Μπρεχτ, ο Κολοκοτρώνης με τον Ροβεσπιέρο, ο Καντ με τον Μπακούνιν, η Ναόμι Κλάιν με τον Δημήτρη Γληνό. Και δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει ο Καρλ Μαρξ…

(Και ένα μικρό «παράπονο» εδώ, με όλο το σεβασμό, για την απουσία της Έμα Γκόλντμαν.)

Ανήκοντας μάλλον στην τελευταία γενιά που διάβασε συστηματικά στη νιότη της πολιτικά κείμενα, τα οποία διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και τον τρόπο σκέψης της σε μεγάλο βαθμό, συμφωνώ απολύτως με την άποψη του κ. Αξελού, στην εισαγωγή της συλλογής, ότι σήμερα πρέπει να ανατρέξουμε στα σημαντικά πολιτικά κείμενα για να «επανεξοπλιστούμε»: μπορούν να μας παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαμόρφωση άποψης και συνείδησης, πολιτικής συμπεριφοράς και δράσης. Εξ ου και προτείνω το εγχειρίδιο «Scripta manent» ως έναυσμα για να ξαναδιαβάσουμε τα γραπτά που άφησαν σημαντικά μυαλά, αλλά και άνθρωποι που άλλαξαν την ιστορία με τη δράση τους. Όχι για να βρούμε απαντήσεις για τα όσα βιώνουμε. Αλλά για να είμαστε σε θέση να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις.