Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
Ανάμεσα στις ποικίλες ανατρεπτικές ιστορίες για τον Άι Βασίλη που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες ξεχωρίζει …ένας Αι Βασίλης σε κρίση. Σε μια κρίση συνείδησης που γίνεται αφετηρία να αφυπνιστεί και να αναρωτηθεί τι κάνει τόσα χρόνια και ποιος είναι ο ρόλος του στον σύγχρονο κόσμο. Πως μπορεί να συνεχίσει να μοιράζει δώρα στα παιδιά, ικανοποιώντας τα χιλιάδες αιτήματα που λαμβάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν υπάρχουν παιδιά και οικογένειες που υποφέρουν; Φτώχεια, λειψυδρία, προσφυγιά, καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πόλεμοι, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και πάνω από όλα μια άρχουσα τάξη που τελικά εξυπηρετεί τα δικά της μόνο συμφέροντα, όλα αυτά δε συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για να είσαι κλεισμένος στο εργαστήριο παιχνιδιών και να ετοιμάζεις κούκλες και playstation για ροδαλά παιδάκια. Η συγγραφέας με θαυμαστό τρόπο ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και την αισιοδοξία, από τη μία πλευρά, και στον προβληματισμό από την άλλη.
Σ’ ένα ξενοδοχείο ενός μικρού νησιού στον Ειρηνικό, εκεί που ετοιμάζονται να συνεδριάσουν οι G8, καταφτάνει κουνιστός και λυγιστός ο Αι-Βασίλης. Ο ρεσεψιονίστας παραξενεύεται που μέσα στην ζέστη και την τροπική υγρασία εμφανίζεται κάποιος με σκούφο και γούνα. Ούτε η δήλωση του ονόματός του –«όνομα: Βασίλης, επίθετο: Άγιος»– τον βάζει σε υποψίες αφού κανείς έλλογος άνθρωπος δεν πιστεύει στην ύπαρξη του καλοκάγαθου Αγίου. Ο Άγιος όμως δεν έχει έρθει να κάνει τα μπανάκια του κάτω από τους κοκκοφοίνικες. Έρχεται γιατί έλαβε ένα μήνυμα από ένα κορίτσι, την Κοραλλένια, με την παράκληση να δωρίσει ένα όνομα σε αυτό το μικρό και αβάφτιστο νησί επειδή οι ισχυροί του κόσμου σχεδιάζουν πυρηνικές δοκιμές που απειλούν την πατρίδα της με εξαφάνιση. Η έλλειψη ονόματος και το απόμακρο του νησιού δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για να περάσουν απαρατήρητα τόσο η συνδιάσκεψη όσο και οι επαπειλούμενες καταστροφικές συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών. Ποιος θα πάρει είδηση τι γίνεται σε έναν τόπο που δεν υπάρχει στον χάρτη; Με μαεστρία η συγγραφέας δένει την πλοκή. Η Κοραλλένια αποδεικνύεται ενήμερη, «ανυπάκουη» (αφού έχει πρόσβαση σε μυστικές πληροφορίες των ισχυρών) και αποφασισμένη για δράση. Ο Αι Βασίλης, σπαρταριστός, με το κομμένο σε βερμούδα κόκκινο παντελόνι του και ξεσκούφωτος, σα μπαλίτσα με πόδια οδοντογλυφίδες, ξυπνά από τον λήθαργό του και αναλαμβάνει δράση. Θα προλάβουν όμως να εμποδίσουν τα σχέδια των G8; Η ιστορία διαβάζεται με ενδιαφέρον. Προς το τέλος, όμως, φορτώνεται με αρκετές πληροφορίες και αναφορές σε ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων και οργανώσεων που ασχολούνται με την επίλυσή τους.
Οι ζωγραφιές της Ελίζας Βαβούρη δίνουν έναν χιουμοριστικό και τρυφερό τόνο στην ιστορία. Το σύνολο του βιβλίου είναι καλαίσθητο και προσεγμένο ώστε να είναι προσιτό σε παιδιά από 7 ετών (κατάλληλη γραμματοσειρά και απόσταση ανάμεσα στις αράδες, αναλογία εικόνας-κειμένου κλπ.). Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται κατάλογος με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συμβουλές για ένα περιβαλλοντικά ορθό lifestyle. Ένα μικρό μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις, άλλωστε, προορίζονται για το WWF.
Η Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην παιδική λογοτεχνία. Έχει γράψει 23 βιβλία για παιδιά. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για την ποιητική της συλλογή Μικρές πυγολαμπίδες και με έπαινο από του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το μυθιστόρημά της Το παιδί της καρδιάς. Έχει τιμηθεί επίσης με βραβείο του ΚΕΠΒ «Για τον Έλληνα Εκπαιδευτικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Η Ελίζα Βαβούρη είναι απόφοιτος των Τμημάτων Οπτικής Επικοινωνίας & Διαφήμισης και Ζωγραφικής της Σχολής Βακαλό. Συμμετείχε στις εκθέσεις «Αγαπητέ Ευγένιε… 30 χρόνια πράγματα και θαύματα», της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας προς τιμήν του Ευγ.Τριβιζά, 1999, «Bratislava world illustrations 2000 in Japan-selected 65 illustrators from BIB ’99», και «The Biennale of European Illustrators Japan 2001». Έχει εικονογραφήσει πάνω από 50 παιδικά βιβλία.