Διατρέχοντας τον 20ό αιώνα
Ο Γιώργος Μήλλας γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1936 στην Αθήνα. Τα παιδικά και τα μαθητικά του χρόνια ήταν δύσκολα εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του πατέρα του και των διώξεων που ακολούθησαν στην περίοδο του Εμφυλίου. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο και αποφοίτησε το 1960 από τη Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών. Εργάστηκε στην Ελλάδα και μερικά χρόνια στην Αγγλία, όπου είχε εγκατασταθεί για οικογενειακούς λόγους. Από το 1982 ζει μόνιμα στην Αθήνα.
Το «Όσο σε πάει το όνειρο» είναι ένα μυθιστόρημα για τη ζωή του πατέρα του συγγραφέα, του Σίμου, που διατρέχει σχεδόν ολόκληρο τον 20ό αιώνα. Έφηβος ακόμα, φεύγει από την Κωνσταντινούπολη για το Σαν Φρανσίσκο, για να δουλέψει και να βγάλει το ψωμί του. Εκεί έρχεται σε επαφή με τις αριστερές ιδέες και αρχίζει η στράτευσή του στον κομμουνισμό. Γνωρίζει έναν ομοϊδεάτη από την Ελλάδα, το Θάνο, και όταν τα πράγματα σκουραίνουν εκεί από άποψη δουλειάς, έρχονται μαζί στην Αθήνα και με ό,τι οικονομίες έχουν ανοίγουν μαγαζί με οικοδομικά υλικά στη Νέα Σμύρνη. Παντρεύεται τη Λένα, παιδί προσφυγικής οικογένειας από τον Πόντο. Πόλεμος, κατοχή, Εμφύλιος, εξορία. «Δήλωση» και μια ζωή φιλήσυχου οικογενειάρχη. Δικτατορία, μεταπολίτευση. Κάθε φορά κι ένα νέο ξεκίνημα.
Είναι χαρακτηριστικοί οι τίτλοι των κεφαλαίων του βιβλίου: «Το ξεκίνημα», «Η ξενιτιά», «Το ρίζωμα», «Ο πόλεμος», «Η δοκιμασία», «Ο συμβιβασμός», «Το τέλος». Ο συγγραφέας-αφηγητής εξιστορεί τη ζωή του Σίμου χωρίς ωραιοποιήσεις, αναδεικνύοντας την αγωνία της οικογένειάς του, της γυναίκας του κυρίως, για την επιβίωση, τους προβληματισμούς ή την ολόπλευρη αφοσίωση των συντρόφων, την απογοήτευση, τις διαψεύσεις, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Οι αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα επεξηγούνται στις πολύ κατατοπιστικές σημειώσεις του τέλους. «Χάνεται μόνο ό,τι αφήνουμε να ξεχαστεί», όπως γράφει ο ίδιος στην προμετωπίδα αυτού του χαμηλόφωνου βιβλίου που αφήνει μέσα από τις σελίδες του να κυλήσει αβίαστα το όνειρο.