Οι κόρες της Μεσσήνης

Μια Νεοζηλανδή συγγραφέας, η Maggie Rainey-Smith, γράφει για την Ελλάδα. Για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον Εμφύλιο, για τη μετανάστευση, για τους Έλληνες και την Ιστορία τους.

Η Άρτεμη, γεννημένη στη Νέα Ζηλανδία από Ελληνίδα μητέρα, μετά τον θάνατο της τελευταίας, σε μια προσπάθεια να ξεφύγει απ’ όλους και απ’ όλα, απ’ ό,τι τη δυσκολεύει και δεν μπορεί να διαχειριστεί, ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο, στην ελληνική της οικογένεια. Μαζί της παίρνει τις στάχτες της μητέρας της και ένα iPod με ηχογραφήσεις. Ακούγοντάς τες, όσο μένει στο σπίτι της θείας της, θα μάθει την ιστορία της μητέρας της, της γιαγιάς της, των προγόνων της. Ενώ καλά κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της ζωής των γυναικών της Μεσσήνης και φανερώνοντας αιτίες και αφορμές.

Με εξόχως διακριτικό τρόπο, σε background, η συγγραφέας δίνει το ιστορικό πλαίσιο της Ελλάδας, μαζί με όλα τα δεινά της. Με πρώτο και κύριο, τη μετανάστευση των ανθρώπων, τον ξενιτεμό τους. Εστιάζοντας στο παραπάνω θέμα, δίνει το κοινωνικό υπόστρωμα της εποχής – δεκαετία 1960. Επιπλέον, μέσα από τα μάτια της Άρτεμης, που έχει μεγαλώσει εκτός Ελλάδος, παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του «Έλληνα», αυτά που τον κάνουν ιδιαίτερο, μοναδικό, ξεχωριστό.

Η αφήγηση εστιάζει στις γυναίκες, στη δύναμή τους, στις θυσίες τους, στον αγώνα τους για επιβίωση τόσο σε περιόδους πολέμου, όσο και μετέπειτα, σε ολόκληρη τη ζωή τους. Χαρακτηριστικό δε είναι ότι η συγγραφέας εισάγει και στοιχεία σύγχρονα, σκιαγραφώντας με αυτόν τον τρόπο την εποχή, στην οποία κινούνται οι «σημερινοί» ήρωές της.

«Οι κόρες της Μεσσήνης» είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα, με στρωτή αφήγηση, ενδιαφέρουσα πλοκή, ενδιαφέρον θέμα. Η προσωπική ιστορία της Άρτεμης, της οικογένειάς της και των προγόνων της κατ’ ουσίαν αποτυπώνει τη ζωή κάθε Έλληνα των τελευταίων εκατό χρόνων.