Επαγγελματικός…προσανατολισμός

Ο Αλαίν ντε Μποττόν γεννήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας το 1969 και μεγάλωσε στην Ελβετία και την Αγγλία. Μιλάει γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Το “Πως ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου” πρωτοεκδόθηκε το 1997 και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από εικοσιπέντε γλώσσες, επιτυχία που συνάντησαν, έκτοτε, και τα επόμενα βιβλία του.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μελέτη του συγγραφέα στους τομείς διάφορων επαγγελμάτων, αποσκοπώντας στο να αντιληφθεί την επίδραση της εργασίας στον άνθρωπο, ως εργοδότη και ως εργαζόμενο, και κατ’ επέκταση στο σύνολο. Η επιλογή των επαγγελμάτων από τον Αλαίν ντε Μποττόν φαίνεται τυχαία. Όμως σε δεύτερη ανάγνωση τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι κατά πρώτον μη κοινότυπα και κατά δεύτερον καλύπτουν ένα φάσμα από τη χειρωνακτική εργασία μέχρι την επιστημονική τεχνολογία.

Στο πρώτο κεφάλαιο ο συγγραφέας μελετά τη διαχείριση υλικού και πώς τα διάφορα αγαθά φτάνουν στην πόρτα του καταναλωτή, αλλά παράλληλα προχωρά ως τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, την παραγωγή. Στη συνέχεια εξετάζει μια εταιρεία παρασκευής μπισκότων και τον τρόπο, με τον οποίο η εταιρεία φροντίζει για την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και την ανάγκη του κοινού. Κατόπιν ο συγγραφέας ακολουθεί ένα σύμβουλο σταδιοδρομίας, προκειμένου να διαπιστώσει τη σημασία της συμβουλευτικής στον σύγχρονο εργαζόμενο. Σειρά έχει η πυραυλική επιστήμη, η αποθέωση τρόπον τινά της διάνοιας του ανθρώπου. Από καλλιτεχνικής πλευράς η ζωγραφική είναι αυτή που γίνεται αντικείμενο έρευνας, ενώ η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μπαίνει στο στόχαστρο για να δει ο Μποττόν την πορεία του ηλεκτρισμού μέχρι το κάθε σπίτι. Η λογιστική και η επιχειρηματικότητα, τα δύο επόμενα κεφάλαια, φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη και τη σημασία του απείρου των αριθμών και του ανθρώπινου νου. Τέλος, ερευνάται η αεροναυπηγική και η ουσία της λεπτομέρειας.

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου, σκέφτηκα ότι γρήγορα θα με κουράσει. Όμως περνώντας τις σελίδες το ενδιαφέρον αυξανόταν διαρκώς, αφού, τόσο το λιτό και απλό ύφος του συγγραφέα, όσο και η περιγραφή χώρων, προσώπων και καταστάσεων, κατάφεραν να με κάνουν να βλέπω με τα δικά μου μάτια εκείνα, τα οποία ο Μποττόν περιέγραφε. Σίγουρα θα μπορούσε ο Μποττόν να καταπιαστεί με άλλα επαγγέλματα ή ενδεχομένως να αναλύσει πιο διεξοδικά τα αντικείμενα της έρευνάς του, όμως αυτό που θέλει να επιτύχει με την παρούσα μελέτη, το καταφέρνει, δηλαδή, να δώσε μια ολοκληρωμένη εικόνα ορισμένων επαγγελμάτων, όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικών.

«Οι χαρές και τα δεινά της εργασίας» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, φέρνει τον αναγνώστη κοντά σε επαγγέλματα που, μολονότι φαίνονται μακρινά, κατά έναν περίεργο τρόπο μοιάζουν συναφή, και τέλος βάζει στη ζυγαριά τα στοιχεία εκείνα που αποτελούν τις χαρές και τα δεινά της εργασίας.