Ανθρώπινες ιστορίες

Η Λουκία Δέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις στην Ελβετία. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων «Κακός χαρακτήρας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι το 2004. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Οι «Ομπρέλες στον ουρανό» είναι μια νουβέλα που αναφέρεται στον κατατρεγμό των Ελλήνων εβραίων. Η Μαζάλ και η Σάρα ζουν στις Σέρρες με τους γονείς τους, όταν ξεσπά ο πόλεμος του 1940. Το φθινόπωρο του 1941, ο πατέρας τους τις φυγαδεύει με πλαστές ταυτότητες στην Αθήνα, όπου φιλοξενούνται στο διαμέρισμα της Ραχέλ και του Έλι, στην Κυψέλη. Εκεί, η Μαζάλ γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Σίμο, όμως η χήρα μητέρα του, η Χάνα, δεν τη θέλει για νύφη. Στο μεταξύ, τα πράγματα σκουραίνουν και για τους εβραίους της Αθήνας: τον Ιούλιο του ’43 τα κορίτσια συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αρόη Πατρών – μαζί κι ο Σίμος, αλλά χωριστά και για άλλο λόγο.  Μετά την απελευθέρωσή τους, θα κρυφτούν μέχρι τη λήξη του πολέμου στο υπόγειο του σπιτιού της Αμαλίας, μιας ηθοποιού, φίλης του Έλι, στο Χαλάνδρι. Θα ξαναβρεθούν με τον Σίμο στο πλοίο που θα τους μεταφέρει στην Παλαιστίνη, τρία χρόνια μετά.

Η ιστορία δίνεται με ανάλαφρο τρόπο μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της  Σάρας, η οποία όταν τελειώνει η ιστορία είναι μόλις 18 χρονών. Αντίθετα απ΄ ό,τι θα περίμενε κανείς, ωστόσο, δεν είναι η Σάρα αλλά η Μαζάλ, πέντε χρόνια μεγαλύτερη, η ρομαντική ηρωίδα που μιλάει άριστα ελληνικά και εβραϊκά, μαθαίνει επιμελώς γαλλικά, διαβάζει μυθιστορήματα και είναι μονίμως ερωτευμένη. Η Σάρα βαριέται το διάβασμα και τη μελέτη, της αρέσει μόνο να ράβει και να τραγουδά. Αλλά είναι αφοσιωμένη στην αδελφή της, την οποία δεν εγκαταλείπει ποτέ, ιδίως μετά την είδηση του θανάτου των γονιών τους.

Η γραφή της Λουκίας Δέρβη φανερώνει άνεση και φρεσκάδα. Η μικρή φόρμα της νουβέλας τής επιτρέπει να αναπτύξει το θέμα της όσο χρειάζεται, δηλαδή λιτά και μετρημένα, χωρίς να κινδυνεύει να πέσει σε παγίδες που η μεγαλύτερη έκταση ενδεχομένως θα την οδηγούσε. Και είναι αυτό ακριβώς, η επιλογή του θέματος και ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζει, που κάνει το βιβλίο ενδιαφέρον και προσιτό στον αναγνώστη του σήμερα.