Ο Jean-Francois Dauven γεννήθηκε το 1979 στις Βρυξέλλες. Εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων στον οίκο Fayard στο Παρίσι. Τα μυθιστορήματά του διαδραματίζονται στην Πορτοσέρα, μια πόλη επινοημένη, με σκοτεινά δρομάκια αλλά και με πλούσιες συνοικίες. Έναν τόπο φανταστικό, που προσφέρει στον συγγραφέα ένα πεδίο μυθιστορηματικής ελευθερίας.

Στο βιβλίο του, ”Ο Σολίστας”, η Πορτοσέρα είναι το μέρος όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα. Είναι μια πόλη φανταστική που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά μεγάλων πόλεων της Μεσογείου. Είναι και Βαρκελώνη και Μασσαλία και Νάπολι. Ταυτόχρονα όμως είναι και πόλη πραγματική: τα πρόσωπα και οι καταστάσεις θυμίζουν ανησυχητικά τη δική μας καθημερινότητα. Στην πολυκατοικία της οδού Λιμεναρχείου 24, οι ένοικοι είναι κλεισμένοι ο καθένας στο μικρόκοσμό του και δεν υποπτεύονται τις αλλαγές που θα φέρει στη ζωή τους ο σιωπηλός και μοναχικός γείτονάς τους, που μένει στον τρίτο όροφο και παρακολουθεί τις ζωές τους από απόσταση. Η Ζωρζέτ, η Νίντα, ο Ίντιρα, ο Ζαν, η Φαμπιόλα Σααβέρδα, ο Ναθαναήλ, ο Καμίλο, η Σεσίλια, η Αμελί, είναι μερικά από τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή την ιστορία. Εργάτες, μετανάστες, δημόσιοι υπάλληλοι, νεαρά ζευγάρια και συνταξιούχοι, ένας κλειδαράς και μια τραγουδίστρια της όπερας, είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που διασταυρώνονται. Ο Jean-Francois Dauven περιγράφει τις ζωές τους, την καθημερινότητά τους, τις κινήσεις τους, τις σκέψεις τους, τις επιθυμίες τους. Αποτυπώνει το γενικό πλαίσιο της δράσης του καθενός. Τι είναι αυτό, όμως, που θα φέρει την αλλαγή στις ζωές των ηρώων αυτών;

Ο συγγραφέας, αν και δεν είναι ούτε τριάντα χρονών, αποδεικνύεται ότι γνωρίζει πολύ καλά την κατασκευή και οργάνωση ενός λογοτεχνήματος. Η ρεαλιστική περιγραφή των ηρώων εξυψώνει το βιβλίο. Από την άλλη μεριά, η επινοημένη πόλη, Πορτοσέρα, δεν αφαιρεί καθόλου από το ρεαλισμό που απορρέει από την περιγραφή των ηρώων, αλλά απεναντίας αυτή η αντίθεση που δημιουργείται προσδίδει μεγαλύτερο ρεαλιστικό βάθος. Ο Jean-Francois Dauven, με λιτή αφήγηση, αντιμετωπίζει με τρυφερότητα τους χαρακτήρες του και θίγει θέματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως οι επιφανειακές σχέσεις, η παθητικότητα, η ιδιοτέλεια. Δεν υπάρχει έντονο το στοιχείο της απαισιοδοξίας, καθώς η αξιοπρέπεια και η καλοσύνη δίνουν μια ευκαιρία στον ήρωά του να διαφυλάξει τον ανθρωπισμό του.