Προσεγγίζοντας τον ίδιο τον Σεφέρη

Ο Ευριπίδης Γαραντούδης γεννήθηκε το 1964 στην Καβάλα. Από το 2003 διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκδώσει πολλά δοκίμια σχετικά με τους σύγχρονους Έλληνες ποιητές, όπως τον Κάλβο, τον Παλαμά, τον Σολωμό και άλλους.

Ο Τάκης Καγιαλής είναι αναπληρωτής καθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια μελέτη πάνω στο έργο του Νομπελίστα Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη ή Σεφεριάδη, όπως ήταν το αληθινό επώνυμό του. Στόχος του βιβλίου, όπως αναφέρουν οι δύο επιμελητές στον πρόλογο, είναι να προσελκύσει πρωτίστως νέους ηλικιακά αναγνώστες, αλλά και αναγνώστες που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με την ποίηση του Γιώργου Σεφέρη. Για να γίνουν πιο κατανοητές και ξεκάθαρες οι μεταβολές στα ποιήματα του Σεφέρη, χωρίζεται το έργο του σε τέσσερις ενότητες (νεανική, προπολεμική, στα χρόνια του πολέμου, μεταπολεμική) και σε μία «ανεπίσημη» ενότητα, η οποία αφορά κείμενα του Σεφέρη που ουδέποτε βγήκαν στην ευρεία παραγωγή. Επίσης, πολύ σημαντικό για την κατανόηση του Έλληνα ποιητή είναι τα κείμενα που παρατίθενται στις σελίδες κάθε ενότητας, όπου σχολιάζει ο ίδιος τα ποιήματά του, τις συνθήκες, την ελληνική κοινωνία και την παγκόσμια πραγματικότητα των δικών του χρόνων. Ακόμα στην αρχή της αναφοράς κάθε περιόδου υπάρχει μια εισαγωγή από τους επιμελητές του βιβλίου, προκειμένου να παρουσιάζονται στον αναγνώστη κάποια σημαντικά στοιχεία της περιόδου που ακολουθεί.

Πέραν της τεχνικής ανάλυσης του βιβλίου, οφείλουμε να σημειώσουμε την εξαιρετικά απλοποιημένη παρουσίαση του Γιώργου Σεφέρη, χωρίς να χάνεται η ουσία, αλλά με έναν τρόπο ώστε η προσωπικότητα του ποιητή να γίνεται αντιληπτή από τον καθένα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα λέγαμε ότι είναι σπουδαίας σημασίας το βιβλίο, εκπληρώνοντας το σκοπό του να κρατήσει ζωντανή την ποίηση του Σεφέρη. Ιδιαίτερης σημασίας επίσης, είναι ότι οι επιμελητές του βιβλίου, αφήνουν να διαφανεί ο ίδιος ο Σεφέρης μέσα από τις δικές του επιστολές προς φίλους και γνωστούς, αποφεύγοντας ορθά να χαρακτηρίσουν ή να κρίνουν τα κείμενα και τη ζωή του Έλληνα ποιητή. Τέλος, τα ποιήματα που έχουν επιλεγεί ανά ενότητα είναι εκείνα που κατά την κρίση των επιμελητών αποτελούν τα κατάλληλα παραδείγματα για κάθε χρονική περίοδο.

Αναγνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι στη σύγχρονη εποχή η ποίηση ολοένα και περισσότερο τίθεται στο περιθώριο, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική δουλειά εκ μέρους των Ευρυπίδη Γαραντούδη και Τάκη Καγιαλή, αλλά και των εκδόσεων «Ίκαρος» απέναντι στο σπουδαίο Έλληνα ποιητή και στην ελληνική ποίηση γενικότερα.