«Μαμά, γιατί δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να μπούνε στο σχολείο;»
«Γιατί δεν έχουν κάνει τα εμβόλια που πρέπει και φοβούνται οι γονείς μην κολλήσουν τίποτα τα παιδιά τους! Πού ξέρεις τι χτικιά κουβαλάνε από εκεί που έρχονται τα δόλια!»
«Αλίκη, γιατί δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να μπούνε στο σχολείο;»
«Γιατί είναι γνήσιοι απόγονοι των ναζιστών!»
«Δάσκαλε, γιατί δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να μπούνε στο σχολείο;»
«Γιατί δεν έχουν αγαπηθεί στη ζωή τους… και αν κάποιος δεν έχει αγαπηθεί, πώς να μάθει να δείχνει αγάπη;» (σελ. 18).
Ο Θοδωρής Κούκιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Η λίμνη Παμβώτιδα συνιστά για τον συγγραφέα τόπο έμπνευσης, φαντασίας, δημιουργίας και έκφρασης. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στον τομέα των Οικονομικών στην Ελλάδα και έπειτα τις μεταπτυχιακές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αγγλία. Στη συνέχεια στράφηκε προς ένα εντελώς διαφορετικό ακαδημαϊκό πεδίο, σπουδάζοντας Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό στο τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Από παιδί όσα παραμύθια δεν του άρεσαν τα ξαναέγραφε από την αρχή και ανακάλυψε τη Λογοτεχνία διαβάζοντας το πρώτο του βιβλίο, τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος, ως σύμβουλος νεανικής επιχειρηματικότητας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, ενώ υπήρξε και εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Ηπείρου. Τα τελευταία χρόνια ασκεί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στην εκπαίδευση από το υπουργείο Παιδείας. Το πρώτο του βιβλίο «Το νεκρό ψάρι» (2014) βραβεύτηκε στον λογοτεχνικό διαγωνισμό «Σικελιανά 2014» και κέρδισε έπαινο στον πρώτο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής». Το προηγούμενο νεανικό του μυθιστόρημα «Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων» συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2017, όπου η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου συγκέντρωσε τα 200 καλύτερα βιβλία έκδοσης του 2016 από 56 χώρες. Το ίδιο βιβλίο εντάχθηκε στη Μικρή Λίστα των «Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2017» στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Εφήβους και στη Βραχεία Λίστα για το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Έναν Σεπτέμβρη στη σύγχρονη Ελλάδα της βαθιάς κρίσης, ο δεκαπεντάχρονος εσωστρεφής Τίτος Καντάς προετοιμάζεται για την πρώτη Λυκείου, ενώ η οικογένειά του έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία από τη μακρά οικονομική ύφεση. Μένει σε ένα μικρό σπίτι, με τη μαμά του, τον μπαμπά του, τον Τάκη, που τον μισό χρόνο εργάζεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, τον αδελφό του, τον Κωστή, που είναι μαθηματικός, και απολύθηκε πρόσφατα από το φροντιστήριο όπου εργαζόταν, και τη γιαγιά Χυτούλα που πάσχει από μερική άνοια. Ο ήρωάς μας, έχει διαγνωστεί από «ατελή οστεογένεση», μια σπάνια ασθένεια που κάνει τα οστά του εξαιρετικά ευαίσθητα και επιρρεπή σε τραυματισμούς, με συνέπεια να βγαίνει σπάνια από το σπίτι και για πολύ λίγο, ενώ για αρκετά χρόνια έκανε μαθήματα κατ’ οίκον. Στο σχολείο τον αποκαλούν «προσοχή εύθραυστο», «κομμάτια», «σκέλετον» ενώ στο σπίτι, το «λιανοκλάδι». Στο σπίτι του περνάει τον καιρό του καταπίνοντας ένα σωρό φάρμακα, παρακολουθώντας ταινίες, σειρές, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, και ασχολούμενος μανιωδώς με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μοναδικοί του φίλοι, ο κολλητός του από συνήθεια Άλκης, η φοιτήτρια ιατρικής με τις αλήθειες, Αλίκη, το προσφυγόπουλο από τη Συρία, Σαμίρ, και ο κυρ Ανέστης ο περιπτεράς.
Δύο γεγονότα που συνέβησαν παράλληλα, η «προσωρινή πτώση» του Facebook και του Instragram και η πρόταση του Κωστή να τον βοηθήσει στη νέα του δουλειά στην γκαρνταρόμπα του Μεγάρου Μουσικής της πόλης, τον αναγκάζουν να βγει έξω από το σπίτι. Θα βρεθεί περιπλανώμενος στη νυχτερινή πόλη, θα βιώσει πρωτόγνωρες για εκείνον καταστάσεις, απρόσμενα και περίεργα περιστατικά, θα εμπλακεί σε επικίνδυνες περιπέτειες και θα συναναστραφεί με ανθρώπους που όμοιούς τους δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Μήπως όμως, όλα αυτά είναι και μία αναμέτρηση με τον εαυτό του, μία συλλογή εμπειριών και μία πρόωρη απόπειρα ενηλικίωσης;
Το μυθιστόρημα διακρίνεται σε 10 κεφάλαια που ονοματίζονται με τίτλους παλαιών και σύγχρονων ξένων επιτυχημένων κινηματογραφικών ταινιών, όμοιες με αυτές που παρακολουθεί ο νεαρός ήρωας στον ατελείωτο χρόνο που περνάει εσώκλειστος στο ασφυκτικό περιβάλλον του, και δίνουν την κεντρική ιδέα που θα πραγματευτεί το κάθε μέρος. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, διάσπαρτη με νεολογισμούς και εμπλουτισμένη με ιδιωματισμούς, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός νεανικού κατά βάση κοινού.
Το αναγνωστικό κοινό έρχεται σε επαφή με την έννοια της διαφορετικότητας και τη σπουδαία σημασία της στον σύγχρονο πολυπολιτισμικό κόσμο, και γενικότερα με προβληματισμούς που αφορούν ιδέες και αξίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο, λόγω του αμείωτου ενδιαφέροντος της πλοκής του, κα της τροφοδότησης των προβληματισμών των νέων σχετικά με ζητήματα που άπτονται της προσοχής τους και του ενδιαφέροντός τους, συμπεριλήφθηκε στην ειδική σειρά Big Bang Books για νέους αναγνώστες.