Πολιτικά πάθη και ατομικά λάθη
Έπειτα από αρκετά μυθιστορήματα για παιδιά και δύο για μεγάλους η συγγραφέας Έρη Ρίτσου δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Φροντίζει μάλιστα να το τοποθετήσει στο σημερινό κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο βρίσκοντας ευκαιρία να παρουσιάσει την Ελλάδα του σήμερα, ζωντανή, έτσι όπως ακριβώς τη γνωρίζουμε.
Στη δασική περιοχή ενός νησιού ένας κάτοικος ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα ενός άντρα. Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι ο νεκρός καθώς τα χέρια του και το πρόσωπό του είναι καταφαγωμένα από τα τσακάλια. Τα μόνα στοιχεία που βρίσκει η αστυνομία πάνω του είναι δύο σημειώματα. Το πρώτο γράφει «Έτσι πεθαίνουν οι προδότες», ενώ το δεύτερο, ένα τυπωμένο μέιλ, λέει «Αν δεν έρθεις να με δεις, θα σκοτωθώ». Την υπόθεση αναλαμβάνει η νεαρή αστυνομικός Μαρία Γεωργίου, η οποία έχει μόλις μετατεθεί στο νησί, από το οποίο μάλιστα κατάγεται. Όσο όμως προχωρούν οι έρευνες το μυστήριο περιπλέκεται. Ποιος είναι τελικά ο νεκρός και πώς βρέθηκε σε ένα τόσο ερημικό μέρος; Ποια ήταν τα αίτια της δολοφονίας; Προσωπικές διαφορές ή πολιτικές αντιπαλότητες; Γιατί στα ρούχα του νεκρού δεν υπήρχε αίμα παρόλο που κάποιος είχε χαράξει έναν αγκυλωτό σταυρό στο στήθος του;
Η συγγραφέας δημιουργεί ένα μυστήριο που κινείται σε δύο ταυτόχρονες κατευθύνσεις: από τη μια ο –αντιπαθής σε όλους– νεκρός έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για ανάρμοστες σχέσεις με κάποιες από τις μαθήτριές του, ενώ από την άλλη είναι οργανωμένος σε φασιστικό κόμμα. Προσωπικές ιστορίες και πολιτικές διαφορές μπλέκονται με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην μπορεί να περιορίσει τους υπόπτους ώστε να βρει τον δολοφόνο. Πολλοί είναι αυτοί που θα μπορούσαν να τον δολοφονήσουν και όσο ο ιατροδικαστής καθυστερεί να φτάσει στο νησί για τη νεκροψία τόσο οι άνθρωποι που θα ήθελαν να τον δουν νεκρό αυξάνονται. Η νεαρή αστυνομικός προσπαθεί μέσα από τις γνώσεις της για τους κατοίκους του νησιού και τη γνώση του τόπου να βρει την άκρη, αλλά ο αυξημένος αριθμός των ανθρώπων που φαίνεται να αντιπαθούσαν τον νεκρό φαίνεται να δυσχεραίνει τη δουλειά της.
Με γρήγορο ρυθμό, ζωντανούς διαλόγους που μεταφέρουν το σημερινό κλίμα της Ελλάδας της κρίσης, με χαρακτήρες που είναι γεμάτοι ατομικές και κοινωνικές αγωνίες, το μυθιστόρημα διαβάζεται με μια ανάσα και το μυστήριο λύνεται μέσα από αρκετές ανατροπές που ικανοποιούν τους λάτρεις του είδους.