Μυστήρια, γρίφοι και ελισαβετιανή λογοτεχνία

Η Τιτάνια Χάρντι είχε γράψει αρκετά βιβλία για το φολκλόρ, τη μαγεία και τη μαντική προτού εκδώσει το πρώτο της μυθιστόρημα, τον «Λαβύρινθο των Ρόδων», στα οποία χρησιμοποιεί πολλά στοιχεία από τα πεδία των ενδιαφερόντων της.

Η Νταϊάνα είναι από τις τελευταίες απογόνους ενός σπουδαίου άντρα της ελισαβετιανής εποχής, του Τζον Ντι. Καθώς πεθαίνει πρέπει να αποφασίσει σε ποιον θα αφήσει την κληρονομιά και το μυστικό της οικογένειάς της που πρέπει να περνάει από γυναίκα σε γυναίκα. Καθώς έχει δυο γιους αποφασίζει να αφήσει την κληρονομιά στον μικρότερο και ατίθασο Γουίλ. Ο Γουίλ στην προσπάθεια να λύσει τους γρίφους που κληρονομεί οδηγείται στο θάνατο. Την ίδια περίοδο, σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου, η Λούσυ περιμένει να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Στο ίδιο νοσοκομείο εργάζεται ο Άλεξ, ο μεγαλύτερος αδερφός του Γουίλ. Οι συμπτώσεις ή η μοίρα οδηγούν τον Άλεξ και τη Λούσυ στην απόκτηση της κληρονομιάς του Γουίλ και τότε οι περιπέτειές τους αρχίζουν. Ταξιδεύοντας σε Γαλλία και Αμερική έχουν την ευκαιρία να μαζέψουν στοιχεία και να θαυμάσουν τη σκέψη της ελισαβετιανής εποχής.

Το μυθιστόρημα αναπτύσσεται μέσα από τριτοπρόσωπη αφήγηση και με γρήγορο ρυθμό στις εναλλαγές των επεισοδίων. Η συγγραφέας τοποθετεί το γρίφο και την προσπάθεια επίλυσής του στον ένα άξονα της ιστορίας και την ερωτική ιστορία ανάμεσα στη Λούσυ και τον Άλεξ στον άλλο. Από τη μέση του βιβλίου και έπειτα οι δυο άξονες συναντιούνται, αφού στην προσπάθειά τους να βρουν τη λύση του αινίγματος πριν την επικίνδυνη ομάδα που θέλει να πάρει τη λύση στα χέρια της, οι δυο τους θα έρθουν κοντά και θα αρχίσουν να αποδέχονται τα συναισθήματά τους.

Ο «Λαβύρινθος των Ρόδων» είναι ένα βιβλίο στα χνάρια των έργων του Dan Brown: έχει γρίφους που τοποθετούνται στο μακρινό παρελθόν, ομάδες που προσπαθούν να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα των γρίφων, επικίνδυνες καταστάσεις. Η διαφορά της Χάρντι είναι ότι τοποθετεί στην ιστορία της ένα ειδύλλιο και χαρακτήρες ήρεμους και αποφασισμένους να προστατέψουν τους οικείους τους όταν απειλούνται. Με πολλές αναφορές στον Δάντη, την ελισαβετιανή λογοτεχνία, αλλά και τους ρομαντικούς, η συγγραφέας φτιάχνει έναν ενδιαφέροντα -και προκλητικό-, γρίφο και γύρω του χτίζει ένα μυθιστόρημα γρήγορο και απολαυστικό.