Πέραν του καλού και του κακού

Ο Μεσαίωνας είναι μια περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία όπου, μολονότι είναι αρκετά μεγάλη χρονικά (4ος-14ος αιώνας περίπου), δεν υπάρχουν τόσες πληροφορίες συγκριτικά με άλλες περιόδους πιο μικρές. Χαρακτηριστικό του ωστόσο είναι οι δεισιδαιμονίες, το κυνήγι μαγισσών και ο ατελείωτος πόλεμος της Εκκλησίας σε όποιον εναντιωνόταν σ’ αυτό που κυρίως όριζε ο καθολικισμός.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον ο Ιγνάθιο, ο γνωστός ήρωας από τα δύο προηγούμενα βιβλία του Marcello Simoni («Ο έμπορος των καταραμένων βιβλίων», «Η χαμένη βιβλιοθήκη του αλχημιστή»), συντροφιά με τον γιο του Ουμπέρτο, μ’ έναν εξόριστο καθηγητή ιατρικής και τον προστατευόμενό του, έχουν στα χέρια τους έναν χρυσοκέντητο μανδύα με αστρολογικά σύμβολα που για κάποιους θεωρείται ανεκτίμητος, ενώ για άλλους αποτελεί στοιχείο ενοχής και καταδίκης.

Στο κατόπι τους βρίσκεται ένας αμείλικτος Γερμανός ιεροεξεταστής, που καταδικάζει κάθε αιρετικό, κυνηγώντας λυσσαλέα κάθε έναν για τον οποίο υπάρχει η υπόνοια ότι αντιτίθεται στις εντολές του Πάπα. Επίσης, ένας θεόρατος ιππότης που εκτελεί ανθρώπους οι οποίοι σχετίζονται με τον αστρολογικό μανδύα. Ένας αγώνας δρόμου για να παραδοθεί ο μανδύας στον παραλήπτη, θα οδηγήσει όλους στην αυλή του αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β’ στη Σικελία, όπου η λύτρωση μοιάζει πιο μακρινή από τον θάνατο.

Στο τρίτο, λοιπόν, βιβλίο με πρωταγωνιστή τον Ιγνάθιο, που έχει τον εξαιρετικό τίτλο «Ο λαβύρινθος στην άκρη του κόσμου», ο Simoni μάς μεταφέρει και πάλι στον Μεσαίωνα, σε μια σκοτεινή εποχή, στηριζόμενος σε πληθώρα ιστορικών στοιχείων, τόσο για γεγονότα, όσο και για πρόσωπα. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ η δομή ακολουθεί το μοτίβο των προηγούμενων βιβλίων του, χωρίζεται σε μέρη και κάθε μέρος σε κεφάλαια. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι απλή και μεστή, ενώ η ροή είναι κατά το δέον ισορροπημένη, χωρίς να κουράζει ή να κάνει κοιλιά το κείμενο.

Το βιβλίο «Ο λαβύρινθος στην άκρη του κόσμου» έχω την αίσθηση ότι είναι πιο μεστό και πιο συμπαγές από τα προηγούμενα δύο, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Η απεικόνιση της περιόδου είναι πραγματικά εξαιρετική, όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο έχει εμβαθύνει ένα κλικ περισσότερο στους χαρακτήρες, γεγονός που κάνει το έργο ακόμα πιο άρτιο. Επίσης, εξαιρετικά λειτουργική είναι η μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

Ένα εξαιρετικό μεσαιωνικό θρίλερ, που θα απολαύσετε πραγματικά κάθε σελίδα του.