Μια οικογένεια στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα

Μια οικογενειακή ιστορία δοσμένη μέσα από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το πρώτο μισό του 20ού αιώνα παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό με το δεύτερο μυθιστόρημά της η Χριστίνα Κανδιανοπούλου. Μια ιστορία που ξεκινά με έναν έρωτα που θα δοκιμαστεί τόσο από τις προσωπικές επιλογές του ζευγαριού όσο και από τα ιστορικά γεγονότα που τους πλαισιώνουν.

Ο Αριστείδης Παπανικολάου, ένας επιτυχημένος και εξαιρετικά ικανός επιχειρηματίας στην Κωνσταντινούπολη, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Καλλιρρόη, την πολιορκεί και την παντρεύεται. Η ιστορία τους, βγαλμένη από παραμύθι, σημαδεύεται από την αδυναμία τους να αποκτήσουν παιδιά. Ώσπου μια μέρα ο Αριστείδης επιστρέφει στο σπίτι τους και της δίνει ένα μωρό, ένα μωρό που θα αποτελεί την ευλογία τους, αλλά και το αγκάθι που θα τους πληγώσει. Η Καλλιρρόη αγαπά και αναθρέφει το μωρό σαν δικό της, αλλά αποφασίζει να βάλει μια απόσταση ανάμεσα σε αυτήν και τον Αριστείδη. Φεύγει, λοιπόν, από την Πόλη και μετακομίζει στην Ελλάδα, στο Φάληρο όπου κανένας δεν γνωρίζει εκείνη ή την ιστορία της. Η Μικρασιατική Καταστροφή καταστρέφει οποιεσδήποτε ελπίδες διατηρούσε για ένα σμίξιμο με την οικογένεια και τα αγαπημένα της πρόσωπα στην αγαπημένη της Πόλη. Ο χρόνος περνά, και ο Αλέξανδρος, το παιδί της οικογένειας Παπανικολάου, μεγαλώνει σε αυτή την ιδιόμορφη οικογένεια, ενώ σιγά σιγά ανοίγει τα φτερά του, ακολουθεί τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα του και αργότερα παντρεύεται μια πλούσια Γαλλίδα. Τα ιστορικά γεγονότα, όμως, πάλι θα διαταράξουν την οικογενειακή γαλήνη και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα αναγκάσει τον Αλέξανδρο να σκεφτεί ως ποιο σημείο μπορεί το άτομο να επηρεάσει την εξέλιξη της Ιστορίας.

Η συγγραφέας μέσα από μια γραμμική αφήγηση, εμπλουτισμένη με τη συχνή εναλλαγή οπτικών γωνιών –πολλές φορές επιλέγει να φέρει στο αφηγηματικό προσκήνιο δευτερεύοντες χαρακτήρες–, δίνει μια ταχύτητα στην εξέλιξη της ιστορίας. Οι περιγραφές τόπων και συνηθειών, η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων μέσα από τα μάτια των πρωταγωνιστών, αλλά κυρίως η ανάπτυξη των τριών βασικών χαρακτήρων, ιδιαίτερα της Καλλιρόης, είναι τα βασικά συστατικά που συνθέτουν μια ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Μάλιστα, το γεγονός ότι η συγγραφέας έχει καταφέρει να εντάξει στην ιστορία της χαρακτήρες που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρώτο της μυθιστόρημα, χωρίς όμως να προδίδει κάποιο σημαντικό στοιχείο από την υπόθεσή του, αποδεικνύει την ικανότητά της να εστιάζει στη λεπτομέρεια, στον μικρόκοσμο των χαρακτήρων. Ο «Ίσκιος της πηγής» είναι ένα βιβλίο που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος.