Ο σεναριογράφος, κινηματογραφικός και τηλεοπτικός παραγωγός και συγγραφέας Luc Bossi (Λυκ Μποσί) γεννήθηκε το 1972 στο Γκαπ της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Η αναζήτηση νεωτερικών τρόπων έκφρασης στον γαλλικό κινηματογράφο, ευοδώθηκε στις ΗΠΑ, όπου και εξήγαγε και προσάρμοσε επιτυχώς τις καινοτόμες ιδέες στη γαλλική έβδομη τέχνη. Με το εν λόγω μυθιστόρημα έκανε το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία, όπου και σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

Αύγουστος 1909, Βιέννη. Ο πενηντατριάχρονος «πατέρας» της ψυχανάλυσης, Ζίγκμουντ Φρόιντ, ανακοινώνει κατάκοπος στην ενδέκατη και τελευταία σημερινή του ασθενή, Ιζόλντα Μπρεχάιμ, ότι σε καμιά δεκαριά μέρες θα βρίσκεται στην Αμερική κι ότι η επόμενη συνεδρία τους θα γίνει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι καλεσμένος του Στάνλεϊ Χολ, προέδρου του πανεπιστημίου Κλαρκ της Μασαχουσέτης, για να δώσει πέντε διαλέξεις μπροστά σε ένα διάσημο ακροατήριο και νομπελίστες. Η απόλυτη αντίθεση με τα απογοητευτικά και σκληρά σχόλια του γερο-Γιάκομπ Φρόιντ, του πατέρα του, σχετικά με τις ικανότητες, την οξυδέρκεια και το μέλλον του μικρού Ζίγκμουντ κατά τα παιδικά του χρόνια. Στο ταξίδι αυτό θα τον συνοδεύσει ο διάσημος Ελβετός ψυχίατρος, μαθητής και προστατευόμενός του Καρλ Γιουνγκ και ο νεαρός Ούγγρος, πολλά υποσχόμενος ψυχαναλυτής Σάντορ Φερέντζι. Την ίδια στιγμή, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο αρχιφύλακας Ρέινολντς Καν της αστυνομίας της Νέας Υόρκης με τον έμπιστο συνάδελφό του  Ματέο Ρέντζο και τον επικεφαλής αστυνόμο Τόμας Σάλιβαν προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη στυγερή δολοφονία του Όγκαστ Κόρντα, σημαίνουσας προσωπικότητας του Μανχάταν, θρυλικού χρηματιστή και μεγαλοεπιχειρηματία. Όταν μοναδική μάρτυρας του φόνου είναι η εικοσιτετράχρονη, νευρωτική, και με σποραδικά επεισόδια αμνησίας, κόρη του, Γκρέις, ο Φρόιντ επιστρατεύει τη νεωτερική, ριζοσπαστική και αμφιλεγόμενη ψυχαναλυτική θεωρία, τόσο για να θεραπεύσει την Γκρέις όσο και για να βρεθεί ο δολοφόνος του πατέρα της, αλλά και για να προωθήσει την άγνωστη για τους Αμερικανούς ιδέα της ψυχανάλυσης.

Το μυθιστόρημα, το οποίο συνδυάζει απολαυστικά την αστυνομική περιπέτεια και το ψυχολογικό θρίλερ με διάσπαρτα χιουμοριστικά στοιχεία, αποτελείται από 40 μίνι κεφάλαια, που διευκολύνουν την ανάγνωση. Το αναγνωστικό κοινό, μέσα από μια απλή όχι όμως και απλοϊκή γλώσσα γύρω από την ψυχανάλυση, θα εισέλθει σε ένα οδοιπορικό στην αναζήτηση του δράστη, στην ψυχολογική θεραπεία της ηρωίδας κι όλα αυτά με φόντο τη Νέα Υόρκη,

στην οποία την εποχή εκείνη  «υπήρχαν χίλιοι τρόποι για να μη φτάσεις σε βαθιά γεράματα» (σελ. 173). Κατά την εξέλιξη της πλοκής περισσότερα στοιχεία συστήνονται στον αναγνώστη, όπως η αλχημεία, η αριθμολογία και οι θρησκευτικοί συμβολισμοί. Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι το κοινό νήμα με το οποίο υφαίνεται ο ιστός του έργου δεν είναι η ίδια η αστυνομική έρευνα και η σύλληψη του δολοφόνου, αλλά περισσότερο οι τεχνικές της πνευματικής και ψυχολογικής ή ορθότερα ιατρικής έρευνας ιδωμένες από τις υποκειμενικές, πρωτοποριακές ερμηνείες του Φρόιντ.