Διείσδυση στον ελληνικό πολιτισμό σε όλο το μήκος της ιστορίας

Ο Βίλχελμ φον Χούμπολντ γεννήθηκε το 1767 και πέθανε το 1835. Γερμανός ουμανιστής, ελληνολάτρης, φίλος του Γκαίτε και του Σίλλερ, ιδρυτής της επιστήμης της συγκριτικής γλωσσολογίας και της φιλοσοφίας της γλώσσας, διπλωμάτης και πολιτικός, μεταρρυθμιστής του γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ιδρυτής του πανεπιστημίου του Βερολίνου, αναδείχτηκε σ’ ένα από τα κορυφαία πνεύματα της εποχής του. Πολυμαθής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την αναλυτική θεώρηση της γλώσσας, της λογοτεχνίας και της τέχνης.

Το βιβλίο του φον Χούμπολντ είναι ένα δοκίμιο, όπου κύριο και σχεδόν αποκλειστικό ρόλο παίζει ο ελληνικός πολιτισμός και η πορεία του στο χρόνο. Στην αρχή ο συγγραφέας αναφέρεται στο χαρακτήρα των Ελλήνων και στα σημεία εκείνα που όχι μόνο τους διαχωρίζουν, αλλά και τους τοποθετούν σε περίοπτη θέση ανάμεσα στους λαούς. Στη συνέχεια παρατίθεται μια επιστολή προς τον Friedrich Schiller, όπου αναλύονται τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της αρχαίας και μοντέρνας ελληνικής ποίησης. Ακολουθεί μια επιστολή στον Friedrich Thiersch, όπου σημειώνεται το πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού, υπό το βάρος του κλασικού παρελθόντος. Τέλος, ο φον Χούμπολτ, παραθέτει τις απόψεις για την θρησκεία στην αρχαιότητα και την νεότερη εποχή, αλλά και τις επιρροές που αυτή προκαλεί σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα δοκίμιο γραμμένο σε κατανοητή γλώσσα, χωρίς υπερβολές ή ακαταλαβίστικους επιστημονικούς όρους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι κάθε άποψη του συγγραφέα στοιχειοθετείται και από παραδείγματα και κυρίως από τεκμηριωμένα στοιχεία, διακειμενικές αναφορές, καθώς καταγράφεται η διαδρομή της μέχρι να φτάσει ο δημιουργός στο τελικό συμπέρασμα. Η αγάπη του φον Χούμπολτ για την Ελλάδα είναι έκδηλη σε κάθε σημείο του κειμένου, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναγωγή του ελληνικού πολιτισμού σε μήτρα όλων των πολιτισμών.

«Ο χαρακτήρας των Ελλήνων», είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, όχι μόνο για να αντιληφθούμε και να μάθουμε ορισμένα στοιχεία της ιστορίας μας που έχουμε ξεχάσει ή αγνοούμε, αλλά και για να δούμε την οπτική ενός ανθρώπου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε μακριά από την Ελλάδα.