Έγκλημα στην αρχαία Ελλάδα

Δολοφονική ακολουθία

Η Μάργκαρετ Ντούντι γεννήθηκε και σπούδασε στον Καναδά. Πήρε διδακτορικό στην Αγγλική Φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ. Σήμερα διδάσκει Συγκριτική Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία με δοκίμια και λογοτεχνικές κριτικές, εκ των οποίων ξεχωρίζει «Η αληθινή ιστορία του μυθιστορήματος». Η σειρά μυστηρίου στην αρχαία Αθήνα με τον φιλόσοφο Αριστοτέλη σε ρόλο ντέντεκτιβ περιλαμβάνει μέχρι τώρα έξι βιβλία που κυκλοφορούν με επιτυχία σε πολλές χώρες.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει στην αρχαία Αθήνα την εποχή περίπου, που ο Αλέξανδρος έχει αρχίσει την εκστρατεία προς την Ασία. Είναι η εποχή των Ανθεστηρίων, γιορτής προς τιμή του Διονύσου. Ο Αριστοτέλης και ο πρώην μαθητής του, Στέφανος, μετά τη γιορτινή παρέλαση με άρματα, φθάνουν στην οικία του επιφανούς Αθηναίου Λυσίππου. Η νύχτα προχωρά και το γλέντι κορυφώνεται. Οι δυο φίλοι φεύγουν μεθυσμένοι. Ο νεαρός Στέφανος σταματά στη μέση της διαδρομής για να γυρίσει να ψάξει το χαμένο σανδάλι του. Τότε ακούει φωνές πίσω από έναν τοίχο, όμως πιστεύει λόγω της ημέρας και του κρασιού ότι πρόκειται για πνεύματα. Η επόμενη ημέρα θα βρει τους δυο φίλους στο σπίτι του νέου, όπου δέχονται επίσκεψη από τον Λύσιππο. Ενημερώνονται από τον ίδιο πως η ανιψιά του και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας εξαφανίστηκε το προηγούμενο βράδυ. Ο επιφανής Αθηναίος ζητά από τον Αριστοτέλη να αναζητήσει τη νεαρή προστατευόμενή του, Άνθεια και ο φιλόσοφος δέχεται, με την προϋπόθεση ότι συνταξιδιώτης του θα είναι ο Στέφανος. Οι έρευνες ξεκινούν από τους φρουρούς που είχαν υπηρεσία την προηγούμενη νύχτα. Μαθαίνουν πως το βράδυ έφυγε από την πόλη ένα φορείο συνοδεία δούλων κι ενός ανθρώπου με καλυμμένο το πρόσωπο. Οι δυο συνοδοιπόροι, αφού προμηθεύονται τα απαραίτητα από τον Λύσιππο, ξεκινούν το ταξίδι τους για την αναζήτηση των απαγωγέων. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν όμορφες κοπέλες, πτώματα, στριμμένους ανθρώπους, δούλους που ήταν κάποτε ευγενείς και κυρίως ένα πλήθος υπόπτων, ώσπου το τελικό ξεκαθάρισμα πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Η Μάργκαρετ Ντούντι σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αναρίθμητα ιστορικά στοιχεία. Κεντρικός ήρωας είναι ο Αριστοτέλης, όμως η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο από τον Στέφανο. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες, που διατηρούν το νόημα συμπυκνωμένο και τη ροή της ιστορίας ζωντανή. Η γλώσσα του κειμένου είναι λιτή, ενώ οι διάλογοι είναι ιδιαιτέρως έξυπνοι και ορθά τοποθετημένοι. Ωστόσο, δυνατό στοιχείο του έργου είναι οι πληροφορίες που δίνει η συγγραφέας για την αρχαία Ελλάδα και η περιγραφή των τόπων και των χαρακτήρων.

«Ο Αριστοτέλης και η Θεία Δίκη» είναι ένα μυθιστόρημα που ο αναγνώστης θα διαβάσει απνευστί, μαγεμένος από τις ελληνικές εικόνες και μυρωδιές που αναδύονται από το βιβλίο. Η μετάφραση της Στέλλας Κωνσταντινέα είναι πολύ καλή, συμβάλλοντας στο να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.