Στη γειτονιά των καμένων δέντρων

Ο Κωνσταντίνος Πατσαρός πήρε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το πρώτο του βιβλίο, «Το κουτί», που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ζει στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός.

Μια φωτιά καίει δασικές εκτάσεις στο νησί. Στρέμματα δέντρων παραδίδονται στο έλεος της πύρινης επέλασης. Ο Βασίλης είναι ένα μικρό αγόρι που παραθερίζει στο νησί τα καλοκαίρια, βλέπει τα μέρη που είχε αγαπήσει από τα πρώτα του βήματα να καταστρέφονται. Με τους δυο φίλους του, την Αρτέμιδα και τον Γιάννη, αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα κόμικ με επίκεντρο τη φωτιά. Μέχρι τη στιγμή που ο Βασίλης μαθαίνει ότι βασικός ύποπτος για την πυρκαγιά είναι ο πατέρας του παλιού του φίλου Νικόλα.

Έπειτα τα πράγματα παίρνουν γρήγορη τροχιά, ο Νικόλας τσακώνεται με τον Γιάννη κι εξαφανίζεται. Στέλνει μήνυμα στον Βασίλη να έρθει να τον βρει στο λιμάνι πριν σαλπάρει για Αθήνα. Ο Βασίλης αμφιταλαντεύεται αν θα πάει στη συνάντηση. Η Άρτεμις τον πείθει να πάνε μαζί στη συνάντηση. Ο Βασίλης συναντάει τον Νικόλα και λαμβάνει ένα γράμμα που θα του αλλάξει την εικόνα όσων γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Το εφηβικό μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Πατσαρού χωρίζεται σε τρεις ανισομερείς αφηγήσεις: στην πρώτη, που είναι και η πιο εκτενής, παρακολουθούμε τα γεγονότα από την πλευρά του μικρού Βασίλη. Η δεύτερη αφήγηση γίνεται από την πλευρά του πατέρα του Βασίλη. Και τέλος, η τρίτη και μικρότερη είναι εκείνη από τη σκοπιά του παππού του Βασίλη. Το κείμενο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και στα τρία σκέλη. Οφείλω να ομολογήσω ότι ειδικότερα το πρώτο σκέλος, όπου η αφήγηση γίνεται υπό το πρίσμα του Βασίλη, είναι γραμμένο αριστοτεχνικά και με πειστικό τρόπο, σε σημείο που πολλές φορές κατά την ανάγνωση, ένιωσα κυριολεκτικά σαν μικρό παιδί, βλέποντας τις εικόνες που περιγράφονταν στο κείμενο και ταυτιζόμενος με τον μικρό ήρωα του βιβλίου.

Εξαιρετικές επίσης, είναι οι εικόνες που περιγράφονται στο καμένο τοπίο, αλλά και στις υπόλοιπες πλευρές του νησιού. Το μεγαλύτερο θετικό του βιβλίου είναι οι άρτιες σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων, η απεικόνιση της παιδικής ψυχολογίας και συναισθηματικής νοημοσύνης, η παιδικότητα που ωριμάζει μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Τέλος, πολύ καλή και η εικονογράφηση του Γιώργου Γούση που αποδίδει υπέροχα το πνεύμα του βιβλίου.