Μια σκοτεινή ιστορία εκδίκησης που οι ρίζες της ακουμπούν τα βάθη των αιώνων

Ο Χένινγκ Μάνκελ, ο κορυφαίος συγγραφέας της σουηδικής αστυνομικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε το 1948 σ’ ένα χωριό στη βόρεια Σουηδία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, έχουν γυριστεί σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες και έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Ένα από τα χειρότερα εγκλήματα λαμβάνει χώρα σ’ ένα μικρό χωριό της Σουηδίας, το Χετζοβάλεν. Δεκαεννέα άνθρωποι σφαγιάζονται σ’ ένα βράδυ το έτος 2006. Οι εικόνες που αντικρίζει η αστυνομία την επόμενη ημέρα είναι φρικιαστικές, καθώς ο δράστης προέβη εκτός από τη δολοφονία σε άγρια κακοποίηση των θυμάτων του. Αυτό υποδηλώνει άρρητα την ύπαρξη πρόθεσης εκδίκησης από τη μεριά του θύτη. Μια εκδίκηση που τελικά αποδεικνύεται ότι οι ρίζες της βρίσκονται στον 19ο αιώνα. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και οι θετοί γονείς της μητέρας της Μπριγκίτα Ρόσλιν, η οποία τυγχάνει να είναι δικαστής και έτσι ξεκινά τη δική της αναζήτηση του δολοφόνου με δική της πρωτοβουλία και χωρίς την έγκριση της αστυνομίας. Τα μόνα στοιχεία που έχει είναι μια κόκκινη σατέν κορδέλα και το ημερολόγιο ενός προγόνου της που βρέθηκε στο σπίτι των παππούδων της στο Χετζοβάλεν. Παράλληλα μαθαίνει ότι έχουν δολοφονηθεί και τα μέλη μιας άλλης οικογένειας με το όνομα Αντρέν, η οποία ζει στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Ακολουθώντας ό,τι στοιχεία έχει οδηγείται πίσω στην Αμερική του 1864, όταν οι Κινέζοι μετανάστες δούλευαν σε απάνθρωπες συνθήκες για τη δημιουργία του σιδηρόδρομου στη Νεβάδα. Ο συγγραφέας περιγράφει τη στυγνή εκμετάλλευση των εξαθλιωμένων Κινέζων από τους Αμερικανούς. Οι περιγραφές του αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο την ωμή πραγματικότητα της εποχής. Παράλληλα η ηρωίδα μάς μεταφέρει κατά την έρευνά της για το δολοφόνο, στο Πεκίνο της προολυμπιακής περιόδου και μας δίνει την εικόνα της σύγχρονης Κίνας. Ο συγγραφέας μέσω της ηρωίδας προσπαθεί να μας εισάγει στο κλίμα της σύγχρονης κινεζικής πραγματικότητας. Δύο αδέρφια στην Κίνα εκ των οποίων ο ένας σχετίζεται με την υπόθεση της δολοφονίας στη Σουηδία, ο Ya Ru, είναι τα σύμβολα της παλιάς κομμουνιστικής και της νέας αμφιλεγόμενης εποχής στην Κίνα.  Συγκεκριμένα ο Ya Ru παρουσιάζεται να έχει αποικιοκρατικές βλέψεις προς την Αφρική. Η Κίνα, η νέα παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη, μπαίνει στο στόχαστρο του συγγραφέα καθώς παράλληλα αναπολεί την Κίνα της εποχής του Mao Zedong. Περιγράφει τη σύγχρονη Κίνα που παλεύει ανάμεσα στον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό.

Ο συγγραφέας, παράλληλα με την ιστορία δολοφονίας, μας παρουσιάζει την ιδεώδη Κίνα του Μao Zedong, τη μεταμαοϊκή εποχή και τη σύγχρονη κινεζική πραγματικότητα. Στηλιτεύει το δουλεμπόριο που γινόταν ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τις βιαιοπραγίες, την εκμετάλλευση του φτωχού εξαθλιωμένου κινεζικού πληθυσμού, αλλά ταυτόχρονα ασκεί σφοδρή κριτική σε μια πιθανή αποικιοκρατική πολιτική της σύγχρονης Κίνας στην Αφρική. Γενικότερα, στο μυθιστόρημα υπάρχει μια ατμόσφαιρα δράσης, ρυθμού, έντασης, μυστηρίου και αγωνίας μέχρι την τελευταία στιγμή όπου η ηρωίδα σώζεται από σίγουρο θάνατο.