Ψυχαγωγία και Μάθηση, «το τερπνόν μετά του ωφελίμου»

Ο Θάνος Κονδύλης, διδάκτωρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο. Το 2015 η διατριβή του για το μεσαιωνικό Ναύπλιο βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συγγράψει περισσότερα από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, ιστορικά έργα και δοκίμια, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στο εξωτερικό.

Βρισκόμαστε στο 432 π.Χ. στην αρχαία Ολυμπία. Ο δωδεκάχρονος Αγησίλαος, γιος του ζωγράφου Πάναινου, ανυπομονεί για την επικείμενη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά είναι περισσότερο συνεπαρμένος με τα αποκαλυπτήρια του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία το οποίο φιλοτέχνησε ο θείος του Φειδίας. Ο Αγησίλαος θέλοντας να κάνει ένα ξεχωριστό δώρο γενεθλίων στον καλύτερο του φίλο, τον Τεύκρο, τον οδηγεί μια νύχτα μέσα από ένα μυστικό πέρασμα στο εσωτερικό του ναού του Δία, όπου γίνονται μάρτυρες κλοπής μιας πλάκας χρυσού. Ο φρούραρχος Δαμοκλής και πατέρας του Τεύκρου κατηγορεί τον Φειδία  –επειδή έχει πρόσβαση στον ναό του Δία– ότι ευθύνεται για τη συγκεκριμένη κλοπή και παραθέτει ως αποδεικτικό στοιχείο την κούπα του Φειδία, η οποία βρέθηκε σπασμένη στον τόπο της κλοπής. Η φίλη του Αγησίλαου, Θάλεια, θεωρεί ότι ο Φειδίας έχει άλλοθι, καθώς τη στιγμή της κλοπής βρισκόταν στο πανδοχείο του πατέρα της Χαρίδημου και διασκέδαζε με την εταίρα Υακίνθη. Από την άλλη μεριά, ο Αγησίλαος και ο Τεύκρος θεωρούν ότι ο Φειδίας έχει πέσει θύμα συνωμοσίας.

Ο Τεύκρος συναντά την Υακίνθη και η Θάλεια επισκέπτεται τον Φειδία στη φυλακή προσπαθώντας να ερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση και να αθωωθεί ο Φειδίας. Κατά τη διάρκεια των ερευνών ο Τεύκρος και η Θάλεια πληροφορούνται ότι ο Αγησίλαος έχει απαχθεί. Υποψιάζονται ότι ο απαγωγέας και ο κλέφτης είναι το ίδιο πρόσωπο και συνεχίζουν με μεγαλύτερο οίστρο να αναζητούν τον φίλο τους. Ο Δαμοκλής συλλαμβάνει τον ένοχο –ποιος είναι τελικά άραγε;– προσάπτοντάς του τις κατηγορίες της ληστείας και της απαγωγής. Έπειτα κηρύσσεται η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και αποκαλύπτεται το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία. Με ποιο τρόπο ολοκληρώνεται η ιστορία; Θα αφήσουμε τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες να το ανακαλύψουν διαβάζοντας το βιβλίο.

Μια συναρπαστική ιστορία που θα την απολαύσουν μικροί και μεγάλοι νιώθοντας ότι βρίσκονται και δρουν και αυτοί στην αρχαία Ολυμπία του 432 π.Χ.  Η αφήγηση έχει πολύ καλή ροή και δεν αφήνει τον αναγνώστη να μεταφερθεί μακριά από την εποχή στην οποία αναφέρεται. Έτσι ο αναγνώστης ταξιδεύει στη λαμπρή εποχή του 432 π.Χ. απολαμβάνοντας την ανάγνωση και ξεκουράζεται ξεφεύγοντας από τη σημερινή εποχή – ψυχαγωγούνται οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες και παράλληλα μαθαίνουν.