Μια περίεργη υπόθεση

Η Αμερικανίδα Anna Katharine Green (1846-1935) υπήρξε συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου και αστυνομικής μυθοπλασίας. Η συμβολή της στην αναγνώριση και εξέλιξη του είδους στις ΗΠΑ ήταν καθοριστική και περιλάμβανε συναρπαστικές αφηγήσεις με εξαιρετική πλοκή, βασισμένη στην καλή γνώση του ποινικού κώδικα που αποκτήθηκε από τον δικηγόρο πατέρα της. Το συνολικό της έργο, σαράντα περίπου εκδόσεων, περιλαμβάνει αστυνομικά μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες μυστηρίου αλλά και ποίηση. Η συγγραφική της παρακαταθήκη έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σκιαγράφηση των τύπων που χαρακτηρίζουν πλέον το πεδίο της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Η κυρία Ντάνιελς, οικονόμος στην έπαυλη του Μπλέικ, γόνου εύπορης οικογένειας, ενημερώνει την αστυνομία ότι η ράφτρα που άνηκε στο προσωπικό, έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία καταφτάνει στην έπαυλη, προσπαθώντας να συλλέξει στοιχεία. Ο αφέντης της οικίας δεν δίνει καμία σημασία ούτε στις ερωτήσεις της αστυνομίας, ούτε στην υπόθεση καθεαυτή. Ο νεαρός επιθεωρητής που αναλαμβάνει την υπόθεση παρακολουθεί τον Μπλέικ, τον ακολουθεί στους περιπάτους του, αλλά και όταν αποφασίζει να φύγει ταξίδι, σ’ ένα απομακρυσμένο μέρος. Όλες οι εκδοχές σταματούν πρώιμα, χωρίς ο νεαρός επιθεωρητής να μπορεί να αντιληφθεί τα στοιχεία που συνδέουν την εξαφάνιση με το ταξίδι του Μπλέικ. Και ποιος είναι ο ρόλος στην υπόθεση δύο διαβόητων κακοποιών;

Η Γκριν γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα δομημένο σε κεφάλαια. Οι διάλογοι παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης και στη στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων, παραγκωνίζοντας εμφανώς και κατά κόρον την αφήγηση. Κομβικό στοιχείο της διαλεύκανσης της υπόθεσης αποτελεί η εμβόλιμη αφήγηση, ο εγκιβωτισμός που τοποθετεί τα κομμάτια του παζλ στα σωστά του σημεία. Το κείμενο απαρτίζεται από έναν καθ’ ολοκληρίαν ρεαλισμό, καθ’ ότι και αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι χαρακτήρες αποτελούν τον κύριο και βασικό άξονα της αφηγηματικής τεχνικής της Γκριν και γι’ αυτό η ιστορία βασίζεται ως επί το πλείστον στους διαλόγους μεταξύ των προσώπων, χωρίς να καταφεύγει η συγγραφέας στην τεχνική του ψεύδους και της παραπλάνησης, αλλά στην απόκρυψη της αλήθειας και του μυστηρίου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο σε μια θεσπέσια έκδοση «από τη μητέρα του αστυνομικού μυθιστορήματος», «τη συγγραφέα που λάτρεψε η Αγκάθα Κρίστι και θαύμαζε ο Κόναν Ντόιλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.