O Mάκης Τσίτας στο βιβλίο του «Μια μικρή διάσημη» θίγει θέμα επίκαιρο και ουσιαστικό, σε ανταπόκριση πάντα με την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε και κινούμαστε. Πολλές φορές τα παιδιά μας λαμβάνουν αρνητικά πρότυπα και οδηγούνται σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Η ηρωίδα του Μάκη Τσίτα δεν πέφτει στην παγίδα!
Η Θεοδοσία λοιπόν, που πηγαίνει Δημοτικό, παίζει σε ένα καθημερινό σίριαλ, και μέσω αυτού γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Οι άνθρωποι την αναγνωρίζουν τη Θεοδοσία στον δρόμο όταν τη βλέπουν, οι δημοσιογράφοι την πολιορκούν και της ζητούν συνεντεύξεις, κάποιοι θαυμαστές της ζητούν αυτόγραφο. Στο σχολείο προσέχει τα λόγια της πια, επειδή φοβάται μην πει ή κάνει κάτι που θα προκαλέσει τα αρνητικά σχόλια των άλλων. Η καθημερινότητά της έχει αλλάξει δραματικά σε βαθμό που έχει αρχίσει να προβληματίζει και ακόμα και να ενοχλεί και την ίδια. Επίσης, κατά τα γυρίσματα του σίριαλ περνάει συνήθως βαρετά. Ατελείωτες ώρες αναμονής, κούραση χωρίς λόγο και αιτία. Και το χειρότερο, όταν είσαι διάσημη κινδυνεύεις να χάσεις όλους τους αληθινούς σου φίλους, ακριβώς επειδή δεν έχεις τον χρόνο να τους αφιερώσεις, δεν διαθέτεις τις ώρες που χρειάζεται μια φιλία για να ανθίσει. Όταν όμως έρχεται η κρίσιμη στιγμή της επιλογής, η ηρωίδα μας έχει το σθένος και το θάρρος να πάρει τη σωστή απόφαση με βάση τα πραγματικά της συναισθήματα. Το δίλημμα είναι: Να παίξει στο νέο σίριαλ του κυρίου Μπιφτέκη που θα την κάνει την πιο μικρή πρωταγωνίστρια της χώρας, ή να μείνει στην παρέα της και να ζήσει την παιδική της ηλικία; Βλέπουμε ότι όλα όσα έχει ζήσει την έχουν κάνει σοφή τη Θεοδοσία. Δεν μπορεί τα ημίμετρα, το ένστικτό της την καλεί να πει το μεγάλο ΟΧΙ σε κάτι που δεν την κάνει πια ευτυχισμένη. Δεν επιθυμεί να ξαναπαίξει σε σίριαλ, δεν την ενδιαφέρουν τα πλεονεκτήματα του να είσαι διάσημος, αποφασίζει μόνη να συνυπάρξει με την παρέα της, να διαθέτει τον χρόνο της όπως εκείνη θέλει προς όφελός της. Οι γονείς της δεν επεμβαίνουν καθόλου στην τελική της απόφαση, ενώ η θεία Δέσποινα μέχρι τέλους προσπαθεί να τη δελεάσει. Και το δέλεαρ είναι μεγάλο σίγουρα, αλλά το τίμημα της δόξας είναι ακόμα μεγαλύτερο και η Θεοδοσία έχει τη διορατικότητα και την εξυπνάδα να το καταλάβει αυτό. Τα παιδιά είναι «σκληρά» πολλές φορές και υιοθετούν δίκαιες λύσεις, διακρίνοντας την ουσία των πραγμάτων.
Ο Μάκης Τσίτας όλα τα προσεγγίζει με χιούμορ, και με αυτό το μεγάλο όπλο περνάει αβίαστα τα μηνύματά του. Μάλιστα, έχει πάντα λειτουργική συνεργασία με τον/την εκάστοτε εικονογράφο, εν προκειμένω με την Ελίζα Βαβούρη. Δεν λέει ο ίδιος στους αναγνώστες τι αταξία έκανε η Θεοδοσία στο σούπερ μάρκετ, αλλά το «λέει» η εικονογράφος με το σχέδιό της και είναι διασκεδαστικό. Και οι ηρωίδες του είναι δυναμικές, αν θυμηθώ και τη Δώρα του. Ένα βιβλίο που προκαλεί πολλά ερωτήματα, θέτει θέματα που οι γονείς αξίζει να τα συζητούν με τα παιδιά τους και οι δάσκαλοι με τους μαθητές τους. Ένα βιβλίο για τις αξίες, για τη φιλία, τα σύγχρονα πρότυπα και την αξία της κριτικής σκέψης.