”Έρως ανίκατε μάχαν”

Η Μαρία Τζιρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, με αντικείμενο τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Είναι η συγγραφέας του μπεστ σέλερ, ”Το παιδί της αγάπης”, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και το μάρκετινγκ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη συγγραφή βιβλίων.

Το μυθιστόρημα ”Μάτια μου”, αποτελεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και έρωτα ανάμεσα στη Λένα, μια τυφλή κοπέλα, και στον Λουκά, έναν όμορφο, βλέποντα νεαρό. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στο Ναύπλιο, όπου διαμένουν τα δύο παιδιά. Ο Λουκάς και η Λένα περνούν μαζί την παιδική και εφηβική τους ηλικία, συζητώντας και παίζοντας πάντα δίπλα στη θάλασσα. Έχουν μάθει να τα μοιράζονται όλα. Η σχέση τους είναι μοναδική, καθώς βασίζεται στην ψυχική τους κυρίως ένωση, πιο πολύ από την πλευρά της Λένας, η οποία δεν μπορεί να δει την ομορφιά του Λουκά, αλλά την αισθάνεται, όπως συνεχώς διαβεβαιώνει. Το άγγιγμα, η μυρωδιά, ο ήχος της φωνής, οι κινήσεις του σώματος, όλα αυτά είναι αρκετά για να ερωτευτεί ένα μη βλέπον άτομο. Η ερωτική τους σχέση, όμως, εμποδίζεται από κάποια κοντινά τους άτομα. Ο χωρισμός τους τούς οδηγεί σε αποφάσεις που θα αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους και για τις οποίες αργότερα μετανιώνουν οικτρά. Αν γύριζαν πίσω το χρόνο θα σκέφτονταν και θα έπρατταν διαφορετικά. Η ζωή τούς φέρνει πάλι κοντά, αλλά με έναν τρόπο που δεν θα φαντάζονταν ποτέ ότι θα μπορούσε να υπάρξει. Θα επιτευχθεί η επανένωσή τους, και αν ναι, πώς;

Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί απλά μια ερωτική μυθιστορία, αλλά μια προσέγγιση του ιδεατού έρωτα, του έρωτα που δεν βασίζεται στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά αγγίζει την ψυχή και τα χαρίσματά της, του έρωτα που ξεπερνά κάθε όριο που βάζει η κοινωνική σύμβαση. Αυτός δεν είναι ο ορισμός του έρωτα; Ο έρωτας και το όριο, ο έρωτας και η λογική είναι όροι αντίθετοι. Αυτό μας αποδεικνύει και η σχέση ενός όμορφου νεαρού με μια κοπέλα, μέτριας εμφάνισης, και επιπλέον τυφλής. Αυτό που ενώνει τις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων είναι κάτι το ιερό που δεν επιδέχεται οποιαδήποτε ψυχολογική ή άλλου είδους ανάλυση. Επίσης, η συγγραφέας μάς βοηθά να γνωρίσουμε πλευρές της ζωής των ατόμων που έχουν προβλήματα όρασης. Είναι ανάγκη και στην Ελλάδα να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τα άτομα με ειδικές ανάγκες βγάζοντάς τα από το περιθώριο. Η ροή του λόγου της συγγραφέως είναι τόσο φυσική και ο τρόπος που γράφει τόσο άμεσος που η ανάγνωση του μυθιστορήματος γίνεται απνευστί.