Ο Μάριος, που τελειώνει την Στ’ Δημοτικού, αφηγείται την ιστορία του με έναν λόγο άμεσο, δροσερό και χειμαρρώδη. Μια ιστορία που ξεκίνησε με την ανακοίνωση, στο σχολείο, ενός ευρωπαϊκού διαγωνισμού με θέμα «Κοιτάζω τ’ αστέρια κι αναρωτιέμαι…». Τρελάθηκαν; Κορόιδα ψάχνουν που θα κάτσουν να διαβάσουν και να γράψουν κατεβατά; Αυτές ήταν οι πρώτες σκέψεις του Μάριου που δεν είχε καμία απολύτως κλίση στο διάβασμα, αντίθετα έτρεφε μεγάλη αγάπη για ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατακτήσεις σε εικονικές πίστες. Φυσιολογικό παιδί. Όχι σαν εκείνη την αντιπαθητική, την Αθηνά, που σκοτώνεται να είναι πρώτη. Καρφί δεν του καίγεται του Μάριου για τους βαθμούς.
«Έπαθλο για τους νικητές θα ήταν ένα ταξίδι στο Πούλκοβο της Ρωσίας, σε ένα από τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου. Εικονικά ταξίδια στο διάστημα, συναντήσεις με διάσημους αστρονόμους, μαθήματα για τους αστερισμούς… Όλα αυτά δωρεάν σε μια κατασκήνωση ειδικά σχεδιασμένη για τους επίδοξους ταξιδιώτες του σύμπαντος», συνέχισε ο διευθυντής του σχολείου, ένας κατά τα άλλα βαρετός κύριος που διαβάζει βασανιστικά αργά μακρόσυρτους λόγους. Ωπ! Ο Μάριος ξύπνησε. Αυτό το βραβείο είναι πραγματικό το κάτι άλλο. Ποια ευαίσθητη χορδή κινήθηκε μέσα του; Ξαφνικά τα ερωτήματα που είχε να θέσει για τον κόσμο μας ήταν πολλά. Πως γίνεται να στέκονται όρθιοι οι άνθρωποι σε όλα τα σημεία της Γης, αφού η Γη είναι στρογγυλή; Και ποια είναι η «καλή» και ποια η «ανάποδη» του κόσμου; Δεν είναι τόσο εύκολη όμως η μεταστροφή του ήρωα σε ένα «μελετηρό αγόρι». Κάθε άλλο. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα μαλλιοτραβήγματα με τη μικρή του αδερφή και οι τρέλες της μεγάλης του αδερφής, που σερφάρει στο διαδίκτυο με την κολλητή της και συνομιλούνε με «όμορφα αγόρια», κυριαρχούν στην καθημερινότητά του. Μια τυχαία πρώτη «γνωριμία» με τους Βαβυλώνιους, που ήταν οι πρώτοι που μελέτησαν προσεκτικά τ’ αστέρια, και με το Έπος του Γκιλγκαμές θα δώσουν την αφορμή για να ξεκινήσει ο Μάριος ένα ταξίδι όχι μόνο στον κόσμο των αστεριών αλλά και στον κόσμο των συναισθημάτων και των σχέσεων.
Γραμμένο με χιούμορ και ανάλαφρη διάθεση το βιβλίο αυτό θα συγκινήσει και τα πιο «δύσκολα» παιδιά που βαριούνται το διάβασμα. Το στήσιμο του βιβλίου είναι εμπνευσμένο από το διαδίκτυο. Τοξάκια, παραπομπές, φωτογραφίες από το διαδίκτυο που παρουσιάζονται αυτούσιες, με αναφορά της ιστοσελίδας σε εμφανές σημείο, παιχνίδια με τις γραμματοσειρές και το χρώμα των γραμμάτων συνθέτουν ένα βιβλίο που μοιάζει με χάρτη σε κυνήγι θησαυρού. Ταυτόχρονα όμως η στέρεη δομή και πλοκή της ιστορίας, η κορύφωση της αγωνίας του αναγνώστη και η ευτυχής λύση είναι χαρακτηριστικά του κλασικού περιπετειώδους αφηγήματος.
Μια ιστορία που δείχνει ότι μπορείς να ερευνάς. χωρίς να είσαι σπασίκλας, να διαβάζεις, χωρίς να απαρνιέσαι τα ηλεκτρονικά σου, να είσαι επαναστάτης και ζουζούνι αλλά και σοφός γνώστης των ορίων. Πειραχτήρι αλλά και ευαίσθητος. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις το διαβολάκι και το αγγελούδι μέσα σου, μπορείς να μάθεις να τα κάνεις να συνομιλούνε και να βρίσκεις λύσεις.
Η Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων το «Καλά ξεμπερδέματα», «Κωδικός: Μελάνι», «Παράξενο καλοκαίρι», «Λεύκωμα», «Ζωγράφισε τη μόδα», «Από Δευτέρα και βλέπουμε», «Το δάσος που άλλαξε όνομα». Επίσης αναλαμβάνει την επιμέλεια, σχεδίαση και εκτύπωση εντύπων, περιοδικών, βιβλίων κ.ά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αίσωπος.