Σχέδιο: Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna

Ένα επικό ταξίδι, μια ειλικρινής αναζήτηση για τις απαρχές της λογικής και σίγουρα όχι μια απλή ανάγνωση, αυτός θα ήταν ο καλύτερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσα να δώσω για το Logicomix. Η γραφική αυτή νουβέλα επαναπροσδιόρισε τη σχέση της αφήγησης και της λογικής με αριστουργηματικό τρόπο και μας χάρισε μια διαδρομή για να βρούμε απάντηση στο ερώτημα: μπορεί ο κόσμος να εξηγηθεί μόνο με τη λογική;

Η ιστορία κινείται ανάμεσα σε δυο χρονικές στιγμές: από τη μία, έχουμε μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα που θα θελήσει να εξηγήσει την πορεία της λογικής στον 20ό αιώνα. Από την άλλη, η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσω του χαρακτήρα του Bertrand Russell, αυτού του σπουδαίου Βρετανού φιλοσόφου, μαθηματικού, ακτιβιστή, ιστορικού και κοινωνικού κριτή, καθώς διηγείται τη δική του ιστορία σε μια ομιλία που έκανε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο για τον ρόλο της λογικής στα ανθρώπινα πράγματα, κυρίως ως επιχείρημα κατά των εύκολων και έτοιμων λύσεων.

Η πορεία του Bertrand Russell καθώς αγωνιά να βρει τις ρίζες και τους κανόνες που διέπουν τη λογική σκέψη, είναι το ίδιο το ταξίδι του δυτικού κόσμου, που από τη μια αναζητά τη δομή της αλήθειας, από την άλλη όμως ακροβατεί στα όρια του παραλογισμού και της τρέλας, στην οποία κατέληξαν πολλοί κορυφαίου διανοητές επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν τις σωστές ισορροπίες.

Η σκέψη του Bertrand Russell αρχίζει με το επιχείρημα ότι η λογική μπορεί να οδηγήσει ένα λογικό άτομο στο σωστό συμπέρασμα, όταν αντιμετωπίσει ένα ηθικό δίλημμα. Στη συνέχεια, μέσω της εξιστόρησης της ζωής του, αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με μαθηματικά, γιατί πάντοτε θα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν και ότι όλα εξαρτώνται από την προσωπική επιλογή.

Το σχέδιο του Αλέκου Παπαδάτου και τα χρώματα της Annie Di Donna είναι γεμάτα ζωή, νοσταλγία και ροή, που βοηθά στην εξέλιξη της αφήγησης. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι έχει καταφέρει να εξανθρωπίσει και να εξηγήσει πολλές από τις θεωρίες του φιλοσόφου αλλά κα να μεταφέρει το κλίμα της συνεργασίας της παρέας που δημιούργησε την ιστορία.

Σπάνια έχω συναντήσει μια τόσο πρωτότυπη ιστορία, που όχι μόνο καταφέρνει να παρασύρει τον αναγνώστη στην περιπετειώδη αυτή αναζήτηση της πορείας της λογικής, αλλά καταφέρνει επίσης να θέσει αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα και να τα μεταφέρει σε ένα μέσο (γραφική νουβέλα) τόσο δημοφιλές χωρίς να χάσουν τίποτα από τη σοβαρότητά τους.