Εγκλήματα και πολιτική στη Βόρεια Ιρλανδία
Μια νέα σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων έφεραν στη χώρα μας οι εκδόσεις Οξύ, συστήνοντάς μας έναν συγγραφέα από τη Βόρεια Ιρλανδία, τον Adrian McKinty. Με σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο γεννημένος στο Μπέλφαστ συγγραφέας κατοικεί πλέον στην Αυστραλία. Το 2013 εξέδωσε το «Κρύο χώμα», το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Σον Ντάφι, ενώ το πέμπτο βιβλίο της σειράς, “Rain Dogs”, τιμήθηκε το 2017 με το βραβείο Edgar.
Η ιστορία ξεκινάει τον Μάιο του 1981, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του απεργού πείνας Μπόμπι Σαντς και λίγο διάστημα πριν από τον πολυαναμενόμενο γάμο του πρίγκιπα Καρόλου. Δύο άντρες βρίσκονται δολοφονημένοι, με το δεξί τους χέρι ακρωτηριασμένο. Το μόνο πράγμα που φαίνεται να συνδέει τις δύο δολοφονίες είναι το γεγονός ότι και οι δύο ήταν ομοφυλόφιλοι. Το τμήμα ερευνών της αστυνομίας του Καρικφέργκους, που αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει την υπόθεση, φαίνεται να μην μπορεί να βρει άκρη και ο αστυνόμος Σον Ντάφι προσπαθεί να καταλάβει εάν ο πρώτος serial killer της Βόρειας Ιρλανδίας έχει βάλει στόχο τους ομοφυλόφιλους του Μπέλφαστ. Όταν λίγο αργότερα ανακαλύπτουν το απαγχονισμένο πτώμα μιας νεαρής κοπέλας, πρώην συζύγου ενός απεργού πείνας, ο Σον Ντάφι έχει τη διαρκή αίσθηση ότι οι δύο υποθέσεις συνδέονται, παρόλο που όλοι οι υπόλοιποι είναι πεπεισμένοι για το αντίθετο. Πώς όμως συνδέονται αυτές οι δύο υποθέσεις και σε ποιο βαθμό υπάρχει εμπλοκή του IRA ή των παραστρατιωτικών δυνάμεων;
Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στο παρελθόν (πρόσφατο ή μακρινό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία) μπορεί να είναι επιτυχημένο μόνο όταν το ιστορικό πλαίσιο διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και δεν αποτελεί μόνο ένα αφηρημένο χρονικό πλαίσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ιστορικό πλαίσιο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία: νεκροί απεργοί πείνας, δρόμοι που φλέγονται από τις καθημερινές συγκρούσεις, παραστρατιωτικές και επαναστατικές οργανώσεις που δρουν σε μια πόλη-απειλή για όλους. Με αριστοτεχνικό τρόπο –ακόμα και με έναν ειρωνικό λυρισμό ορισμένες φορές–, ο συγγραφέας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας πόλης που μοιάζει με πεδίο μάχης και που ακόμα και το να βάλεις το κλειδί στη μίζα του αμαξιού αποτελεί ένα ρίσκο. Παράλληλα, τοποθετεί στο επίκεντρο της ιστορίας μια ασυνήθιστη –για την εποχή της– περίπτωση αστυνομικού: ο Σον Ντάφι είναι ένας καθολικός αστυνόμος σε μια αστυνομική δύναμη προτεσταντών, προδότης για τους δικούς του, ο μοναδικός καθολικός κάτοικος σε μια γειτονιά προτεσταντών. Οι σπουδές του στην ψυχολογία τον βοηθούν να κοιτάζει από διαφορετικές σκοπιές την υπόθεση, αλλά δεν πείθουν ιδιαίτερα τους ανωτέρους του. Βασικό του χαρακτηριστικό, όμως, είναι το πείσμα του να ανακαλύψει την αλήθεια, να ακολουθήσει αυτό που του υποδεικνύει το ένστικτό του, ακόμα κι αν ρισκάρει όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και την ίδια του τη ζωή.
Καλοδουλεμένο και γεμάτο γρίφους που ζητούν απαντήσεις, το «Κρύο χώμα» μας μεταφέρει πίσω σε μια ταραγμένη εποχή, σε μια βασανισμένη πόλη όπου δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, παρά μόνο αντίπαλοι και πολιτικά συμφέροντα, όπου ακόμα και οι δολοφονίες ομοφυλόφιλων κρύβουν πολιτικά κίνητρα και οι δολοφόνοι καθοδηγούνται από ορμές αλλά και σκοπιμότητες.