Νέες φωνές του Φανταστικού

Ο τόμος διηγημάτων φαντασίας και τρόμου, «Κόρες της Νύχτας», είναι το αποτέλεσμα του τρίτου λογοτεχνικού διαγωνισμού του Φανταστικού που έχουν συνδιοργανώσει το Diavasame.gr και οι εκδόσεις Nightread/Ars Nocturna. Αυτή τη φορά η θεματική ήταν η Σκοτεινή, Θηλυκή Αρχή: θηλυκά όντα που υπάρχουν ήδη στο παγκόσμιο πάνθεον του Μύθου και της Φαντασίας, αλλά και μορφές που μπορεί να αποτελούν γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα.

Στις ιστορίες -που ανήκουν στο είδος flash fiction, δηλαδή έχουν έκταση μέχρι 1.000 λέξεις-, πρωταγωνιστούν μάγισσες και βαμπιρέσσες, θεές και θηλυκά μυθικά τέρατα, νεράιδες και θηλυκά στοιχειά αλλά υπάρχουν και σκοτεινές διηγήσεις ψυχολογικού τρόμου, πολιτικού σχολιασμού και φυσικά, γυναικείας εκδίκησης. Η σκοτεινή πλευρά του θηλυκού στοιχείου, ως αρχέτυπου, αλλά και της γυναικείας ψυχοσύνθεσης ήταν το βασικό μοτίβο πάνω στο οποίο χτίστηκαν οι περισσότερες αφηγήσεις, χωρίς να λείπει το ερωτικό στοιχείο καθώς και η κριτική ματιά πάνω στο στερεότυπο της «δαιμονοποίησης» από τις πατριαρχικές-εξουσιαστικές νόρμες του γυναικείου φύλου.

Και οι 20 συγγραφείς που διακρίθηκαν και συμμετέχουν στη συλλογή, αποτελούν νέες και ελπιδοφόρες φωνές στην ελληνική λογοτεχνία φαντασίας και τρόμου η οποία είναι μια ανερχόμενη δύναμη. Με τη σειρά που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες στην ανθολογία είναι οι εξής: «Η Πασαχού» Γιώργος Χατζηκυριάκος, «Αίμα για μια Πεταλούδα» Μιχάλης Γεωργοστάθης, «Λεξιλήθη» Ιωάννης Σιδέρης, «Τα Κρίνα της Μελίας» Στέλλα Κουρμούλη, «Οι Κόρες της Νύχτας» Έφη Γεωργάκη, «Κόκκινο Φως» Νατάσα Παβλίτσεβιτς, «Χτυπήματα» Μάριος Δημητριάδης, «Μορμολύκειο» Μιχάλης Δαγκλής, «Mala Vision» Σωτηρία Λούρμα, «Το Όπιο των Θεών» Αταλάντη Ευριπίδου, «Άλασσα τους Αλασσινούς» Βερονίκη Κρικώνη, «Το Είδωλό της» Χρήστος Καραντωνίου, «Μικρές σιχαμέρες βδέλλες» Φράνση Παπουτσάκη, «Ο Ανθός» Αναστασία Μανώλη, «Οι Κόρες στη Νυχτιά των Συνόρων» Κων/νος Π. Τσουρέκης, «Η Λησμονημένη» Γιώργος Αλυφαντής, «Ο Κήπος με τα Αγάλματα» Γιώργος Λαγκώνας, «Η Εκκαθάριση» Αργυρώ Χαρίτου, «Στροφάδες» Γιάννης Καπροσιούτης, «Ο Πρώτος Θάνατος της Ελίσα» Χρήστος Στριμμένος.