Σοβιετική επιστημονική φαντασία

Με έναν εντυπωσιακό τίτλο και ένα εξίσου εντυπωσιακό εξώφυλλο, το μυθιστόρημα των πατέρα και υιού Αμπράμοφ, ανήκει στη «χρυσή» εποχή της σοβιετικής επιστημονικής φαντασίας: κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με μεγάλη επιτυχία, που οδήγησε σε δύο συνέχειες, και τους καθιέρωσε ως συγγραφικό δίδυμο ενώ σήμερα ανήκουν στους κλασικούς της εποχής για το είδος της ε.φ.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το άνοιγμα της ιστορίας, που ως περιβάλλον και σκηνικό θυμίζει την κλασική ταινία «The Thing» (1982) του Τζον Κάρπεντερ (και άλλες παλιότερες βεβαίως): τα μέλη μιας σοβιετικής επιστημονικής αποστολής στην Ανταρκτική έρχονται αντιμέτωπα με εντυπωσιακά φαινόμενα που αψηφούν κάθε γνωστό νόμο της γήινης επιστήμης και σύντομα αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται μπροστά σε μια μορφή εξωγήινης παρουσίας και νοημοσύνης, της οποίας οι σκοποί παραμένουν άγνωστοι. Τα φαινόμενα σταδιακά εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας ποικίλες αντιδράσεις: φόβο και επιθετικότητα για τους «εισβολείς», επιστημονική έρευνα και προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους, μαζική ψύχωση και περίεργες συμπεριφορές που συνδέονται με την παρουσία, και την παρέμβαση, των εξωγήινων οντοτήτων. Και ενώ το μυστήριο όχι μόνο πυκνώνει αλλά γίνεται όλο και περίπλοκο στις εκδηλώσεις του, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας θα βιώσουν εντυπωσιακές εμπειρίες καθώς μία νέα πραγματικότητα αναδύεται…

Αν αγαπάτε την ε.φ., «Οι Καβαλάρηδες από το Πουθενά», όπως ονομάζουν στο βιβλίο τα Μ.Μ.Ε. τα περίεργα ρόδινα σύννεφα που προηγούνται των εκδηλώσεων της εξωγήινης παρουσίας, είναι μία εξαιρετική αναγνωστική επιλογή: καλή γραφή και ανατροπές που κρατούν μέχρι τέλους το ενδιαφέρον και το σασπένς της πρωτότυπης πλοκής, αλλά και εξαιρετική απόδοση της εποχής την οποία γράφτηκε, με τον ψυχρό πόλεμο να κυριαρχεί και τις δύο τότε υπερδυνάμεις, Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ., να αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές φιλοσοφικές και πολιτικές προσεγγίσεις της εξωγήινης παρουσίας.

Το μυθιστόρημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου, και από το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί ήρωες της ιστορίας, και οι Σοβιετικοί συγγραφείς που τους δημιούργησαν, αγνοούν αυτό που οι σημερινοί αναγνώστες γνωρίζουμε διαβάζοντάς το: ότι η δική τους χώρα, η Σοβιετική Ένωση, που είναι φανερό στο κείμενο ότι αγαπούν, αλλά και η πραγματικότητα που εκείνοι ζουν, θα γίνουν στο μέλλον ένας «άγνωστος πολιτισμός» για τις επόμενες ανθρώπινες γενιές. Και με αυτή την έννοια, ο τίτλος «Καβαλάρηδες από το Πουθενά» ίσως αποδεικνύεται και προφητικός…