Ο πρωτοεμφανιζόμενος Χ. Στεφόπουλος επινοεί τον αστυνόμο Δημάκο, ο οποίος «ήρθε για να μείνει», όπως μας προειδοποιεί στο εξώφυλλο του βιβλίου του. Για το συγγραφέα αυτού του αστυνομικού μυθιστορήματος ξέρουμε μόνο ότι γεννήθηκε σε μια πόλη της Μακεδονίας, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και ότι είναι δημόσιος υπάλληλος, παντρεμένος και πατέρας ενός μωρού.
Ο αστυνόμος Γιώργος Δημάκος, λοιπόν, καλείται να διερευνήσει τη δολοφονία του Γιάννη Μέλου, εκδότη της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Σούσουρο», σε ένα μπιστρό στην οδό Βουκουρεστίου της Αθήνας, στις 24 Αυγούστου 2009. Τα αρχικά στοιχεία δεν οδηγούν πουθενά, όμως ασκείται μεγάλη πίεση να βρεθεί ο ένοχος, καθώς σε λίγες μέρες θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Πίεση ασκείται από τον προϊστάμενο του Δημάκου στην Αστυνομία, τον φιλόδοξο Νίκο Γεωργίου, ο οποίος θέλει να δείξει έργο στον προϊστάμενό του υπουργό της κυβέρνησης. Ένας υποψήφιος βουλευτής και πρώην εργολάβος θα αποδειχθεί πρόσωπο-κλειδί στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
Στο πρώτο βιβλίο του, ο Στεφόπουλος παρουσιάζει έναν αστυνόμο που μπορεί και να του μοιάζει: είναι 41 χρονών, απόφοιτος της Παντείου, μπήκε χαριστικά στην Αστυνομία επειδή ο πατέρας του, αστυνόμος κι αυτός, ήταν υποτίθεται θύμα τρομοκρατικής ενέργειας. Ο Δημάκος είναι μοναχικός, διαζευγμένος πατέρας μιας δεκαεξάχρονης κόρης που έχει λάβει μέρος στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008 (μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό) και έχει κάθε λόγο, ως έφηβη, να τον αμφισβητεί. Μοιάζει με παραδοσιακό Έλληνα άνδρα, εκτός από το ότι του αρέσει να μαγειρεύει και δεν υποκύπτει εύκολα στα θέλγητρα μιας εκρηκτικής ξανθιάς. Είναι έξυπνος, λίγο ατίθασος, επίμονος και με ένα αίσθημα δικαίου. Κι έτσι θα καταφέρει να ξετυλίξει το κουβάρι και να βρει το δολοφόνο, που μοιάζει, ωστόσο, να είναι ο λιγότερο ένοχος από το θύμα και την παρέα των επιχειρηματιών (…) που τον στήριζαν.
Το πολιτικό στοιχείο είναι έντονο σε αυτό το πρώτο έργο του Χ. Στεφόπουλου. Ο συγγραφέας χειρίζεται καλά την ιστορία, αναδεικνύοντας έναν κόσμο βουτηγμένο στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Παραδόξως, το θέμα αυτό και ο καμβάς (ο αστυνόμος, ο διεφθαρμένος προϊστάμενος, ο παραγκωνισμένος μέντοράς του) απαντάται και σε άλλα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν τελευταία, στην προσπάθεια ίσως να απαντηθεί, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί (και η λογοτεχνία έχει σίγουρα έναν τρόπο), το πώς φθάσαμε ως εδώ. Αξίζει να το διαβάσετε.