Ύμνος στη δεκαετία του ’90

Δεκαετία του ’90. Σε μια πρωτεύουσα που αλλάζει, ο Μανώλης και η μάνα του έρχονται από τα βόρεια για μια νέα αρχή, για ένα νέο ξεκίνημα. Σε μια εποχή κρίσιμη, κατά την οποία όλα αλλάζουν και γιγαντώνονται. Το life style εισβάλλει, το εύκολο χρήμα παίρνει το πάνω χέρι, οι άνθρωποι πλουτίζουν και ο χαρακτήρας τους σταδιακά μεταβάλλεται. Είναι η εποχή της πληθώρας, του νεοπλουτισμού, του Χρηματιστηρίου. Λίγο πριν η φούσκα σκάσει και όλα καταρρεύσουν.

Μέσα σε αυτό το «εύθυμο» κλίμα των ριζικών αλλαγών, οι δύο ήρωες, με διαλυμένο παρελθόν και με μυστικά που τους βαραίνουν, παλεύουν να ζήσουν και να εναρμονιστούν με τις νέες συνθήκες. Ο Μανώλης δουλεύοντας σε διαφημιστική εταιρία και γράφοντας το σενάριο ενός τηλεοπτικού σίριαλ που θα τον κάνει γνωστό στους κοσμικούς κύκλους, η μάνα του γηροκομώντας μία θεία της, την οποία τώρα συναντά για πρώτη φορά. Αλλά κυρίως παλεύουν να εναρμονιστούν με το μέσα τους και όλα αυτά που τους βαραίνουν.

Για κάποιο διάστημα τα καταφέρνουν. Γρήγορα, ωστόσο, κουρασμένοι από την προσπάθεια να υποκρίνονται, να υποδύονται κάτι που δεν είναι, υποκύπτουν στις παλιές τους συνήθειες, οι ενοχές επιστρέφουν, οι ερινύες μοιάζουν να μην τους αφήνουν σε ησυχία. Ήρθε η ώρα για την εσωτερική αναμέτρηση, για τη μάχη σώμα με σώμα, για τη λύτρωση ή την ηρωική ήττα στο πεδίο της μάχης.

Το μυθιστόρημα «Καινούργια πόλη» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο εκείνη την εποχή, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένταση της δεκαετίας του ’90, λίγο πριν από την αλλαγή του αιώνα, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χαρακτηριστικό δε, είναι ότι στο βιβλίο πέρα από τους έμψυχους ήρωες, πρωταγωνιστεί και η ίδια η πόλη. Η Αθήνα με τους δρόμους της και τις γειτονιές της βρίσκεται πανταχού παρούσα στην αφήγηση, αφού αποτελεί τον καμβά αλλά και το οργανικό κομμάτι των περιπάτων του Μανώλη και της Μαργαρίτας.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μέρη με τους αφηγητές να εναλλάσσονται. Πότε ο γιος, πότε η μάνα και πότε τα γράμματα της Μαργαρίτας προς τον Μανώλη αναλαμβάνουν τα ηνία δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να παρακολουθήσει και τις δύο οπτικές, αλλά και να εισβάλει στο μέσα των ηρώων ως ωτακουστής των εσωτερικών μονολόγων τους και των εσώψυχών τους.

Δραματικό και κωμικό στοιχείο μπλέκονται μεταξύ τους και ο συγγραφέας προσφέρει στους αναγνώστες ένα βιβλίο-ύμνο στη δεκαετία του ’90, τότε που όλα έμοιαζαν καινούρια και αστραφτερά, μιας εποχής που έφυγε ανεπιστρεπτί.