Η έκτη υπόθεση του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη

Μια νεαρή κοπέλα καταφτάνει στο αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει τον βιασμό της. Ένας μασκοφόρος άντρας της επιτέθηκε μέσα στο σπίτι της και μετά την αποτρόπαια πράξη την αποχαιρέτισε λέγοντάς της ότι θα τα ξαναπούνε. Η έρευνα δεν αναδεικνύει κανένα στοιχείο για την ταυτότητα του δράστη. Όλα δείχνουν ότι οι κινήσεις του δράστη έγιναν με απόλυτη προσοχή κι επιμέλεια, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προσανατολίσει τις έρευνες. Κι η υπόσχεση του δράστη ότι θα τα ξαναπούνε, ενδυναμώνει τον φόβο που έχει φωλιάσει στα σωθικά της κοπέλας.

Η είδηση δημοσιεύεται, ώστε η αστυνομία να συλλέξει πληροφορίες που πιθανώς να της φανούν χρήσιμες. Η διάσημη σεφ Κάισα Έκεμπλαντ όταν διαβάζει την είδηση στις εφημερίδες παγώνει. Πριν από λίγο καιρό το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στην ίδια. Ένας μασκοφόρος βίασε την Κάισα και τον άντρα της. Όμως, τόσο καιρό το είχε αποκρύψει για να προστατεύσει την οικογένεια, τον εαυτό της και την καριέρα της. Τώρα, όμως, είχε έρθει η ώρα να μιλήσει. Ο Άντερς, μη μπορώντας να βρει την άκρη του νήματος, αρχίζει και ανατρέχει σε παλαιότερες υποθέσεις που ενδεχομένως να μοιάζουν με τα δύο περιστατικά. Κι εκεί στα σκοτεινά σημεία του παρελθόντος ενυπάρχει η γέννηση ενός δαίμονα που για δεκαετίες στοιχειώνει την ψυχή και τρέφεται από τον φόβο.

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία στον χώρο της ελληνικής mainstream αστυνομικής λογοτεχνίας. Με αρκετά βιβλία στο ενεργητικό του, μεγάλο κοινό που τον διαβάζει, ο Γιαννίσης έχει καταφέρει να στέκεται στις κορυφές των νέων συγγραφέων του είδους. Μεταφέροντας τις εμπειρίες του από τη Σουηδία στην πλοκή των μυθιστορημάτων του, ο Γιαννίσης επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια παγερή ατμόσφαιρα μυστηρίου, που καθηλώνει τον αναγνώστη.

Και το συγκεκριμένο βιβλίο δεν υπολείπεται σε τίποτα από τα προηγούμενα. Αντιθέτως, θεωρώ ότι σε κάθε βιβλίο ο Γιαννίσης γίνεται ακόμα καλύτερος. Η προσεκτική στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων τους καθιστά απόλυτα ρεαλιστικούς, ενώ οι διάλογοι αποτυπώνουν ορθώς την προφορικότητα του λόγου, όπως αυτή χαρακτηρίζεται από την καθημερινότητα της πραγματικότητας. Μικρά κεφάλαια δομούν το εν λόγω βιβλίο διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Όσο για την πλοκή ο συγγραφέας χειρίζεται άρτια το ξετύλιγμα του κουβαριού, τοποθετώντας προσεκτικά τα στοιχεία, αφήνοντας για το τέλος την ανατροπή που πραγματικά θα απογειώσει το κείμενο.

Τα μυθιστορήματα του Βαγγέλη Γιαννίση είναι καθ’ όλα αξία προσοχής και ανάγνωσης, αποζημιώνοντας τον αναγνώστη για τον χρόνο –και τα χρήματα– που ξόδεψε.