Η θεραπεύτρια

Ένας άντρας φεύγει για τριήμερο στο εξοχικό του με φίλους. Ένα ηχητικό μήνυμα προς τη γυναίκα του την πληροφορεί ότι έφτασε στον προορισμό του. Λίγες ώρες, ωστόσο, αργότερα, οι φίλοι τής τηλεφωνούν αναζητώντας τον. Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στο σημείο συνάντησης.

Οι ώρες περνούν βασανιστικά, ο φόβος εισχωρεί στην ψυχή της Σάρα, ενώ έχει την αίσθηση ότι διαρκώς παρακολουθείται. Επιπλέον, τα βράδια ακούει βήματα και τριξίματα μέσα στο σπίτι, αντικείμενα εξαφανίζονται, άλλα μετακινούνται, τρομοκρατώντας την. Μήπως ο Σίγκουρ επέστρεψε;

Αλλά λίγο αργότερα ανακαλύπτεται το πτώμα του και η αστυνομία αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Δολοφονία ή κάτι άλλο; Υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να τον βγάλει από τη μέση και που τώρα τρομοκρατεί τη Σάρα – και για τι;

Παιχνίδια του μυαλού ή κάτι διαφορετικό; Η Σάρα είναι ψυχολόγος και γνωρίζει τον τρόπο να οδηγηθεί σε λογικά συμπεράσματα, βάζοντας στην άκρη τον πανικό. Μπορεί όμως να εμπιστευτεί τον εαυτό της; Μήπως αρχίζει να τρελαίνεται; Αμφιβολίες την κατακλύζουν, αισθάνεται χαμένη χωρίς να μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.

Η αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο, ακολουθεί τη μορφή ημερολογιακών καταγραφών ανά ημέρα, με συχνές περιγραφές ονείρων και αφηγήσεις του παρελθόντος, ώστε ο αναγνώστης να αποκτήσει ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα της ζωής και της σχέσης των δύο συζύγων, και με εκτενείς διαλόγους που προωθούν την εξέλιξη της ιστορίας. Όλα ιδωμένα από την οπτική της Σάρα και υπό το πρίσμα της ψυχολογίας. Επίσης, λεπτομερείς περιγραφές των σπιτιών και των ατόμων και των συγγενών που συναναστρέφεται, και λεπτομερείς περιγραφές της ψυχολογίας της ίδιας, μιας γυναίκας που έχασε τον άντρα της με τόσο βίαιο τρόπο, των συναισθημάτων της, της ψυχολογικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται.

Πέρα από την έρευνα της αστυνομίας για τον φόνο και τα όσα «τρομακτικά» και περίεργα συμβαίνουν τις μέρες μετά το τραγικό συμβάν, η Σάρα αυτόματα υποβάλλει τον εαυτό της σε σκέψεις κάτω από την επιφάνεια της πραγματικότητας και των όσων συμβαίνουν. Μέσω εσωτερικών μονολόγων, αναλύει τα «ευρήματα» εις βάθος αναζητώντας αιτίες κι αφορμές, τα πώς και τα γιατί, πιθανές εναλλακτικές σκέψης, πιθανούς διαφορετικούς δρόμους δράσης του δολοφόνου. Αναζητώντας απαντήσεις σχετικά με την ταυτότητά του και τους πιθανούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την αποτρόπαιη πράξη.

Το μυθιστόρημα «Η Θεραπεύτρια» της Χελένε Φλουντ παίζει με το μυαλό, κρατώντας σε εγρήγορση και αγωνία τους πάντες. Πρόκειται για ένα θρίλερ με διαρκείς ανατροπές και την ψυχολογική ένταση στο φουλ.