«Ό,τι κι αν είναι αυτό που περιμένεις, εσύ να είσαι έτοιμη»
Ένα γρήγορο, κινηματογραφικό και πρωτότυπο στη σύλληψή του αστυνομικό θρίλερ είναι το ντεμπούτο της δικηγόρου Shannon Kirk, που ξεκινάει εξαρχής με μια σειρά ανατροπές από τις νόρμες του είδους: γνωρίζουμε την τύχη της ηρωίδας, μια έφηβη έγκυος που πέφτει θύμα απαγωγής, όπως μας την αφηγείται η ίδια και παράλληλα, αντιλαμβανόμαστε γρήγορα ότι ο χαρακτηρισμός «θύμα» απέχει πολύ από την πραγματικότητα…
Γιατί αυτή η ηρωίδα διαθέτει όχι μόνο μια υψηλή νοημοσύνη και ένα πολυμήχανο μυαλό, αλλά και μια λυσσαλέα επιθυμία να επιβιώσει αυτή και το αγέννητο παιδί της – όμως όχι, αυτό δεν είναι αρκετό για εκείνη: επιθυμεί επίσης με πάθος να πάρει τη δικαιοσύνη στα χέρια της ώστε οι απαγωγείς της να πληρώσουν το ακριβοδίκαιο τίμημα που αναλογεί στις απεχθείς πράξεις τους.
Παράλληλα με τη δική της αφήγηση για το πώς στήνει βήμα-βήμα την τιμωρία τους –παρατηρώντας, μαθαίνοντας, υπολογίζοντας και παίζοντας θέατρο–, παρακολουθούμε και την προσπάθεια ενός πράκτορα του FBI και της βοηθού του (μιας πολύ ιδιαίτερης προσωπικότητας) να εντοπίσουν τα ίχνη των απαγωγέων – και εδώ ακολουθεί μια ακόμα ευφυής ανατροπή από τη συγγραφέα.
Αξιοποιώντας προφανώς την εμπειρία της από τη μάχιμη δικηγορία η Shannon Kirk χτίζει με μεγάλη μαεστρία την «υπόθεση», όπου ένα θύμα αποφασίζει να αντιστρέψει τους ρόλους και να μετατρέψει τους θύτες σε δικά της θύματα, παίρνοντας τη δικαιοσύνη στα χέρια της – ή πιο σωστά στο μυαλό της, το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει όχι μόνο εκείνη, αλλά κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Και θα έλεγα ότι ο αναγνώστης παρά τα όσα ακραία, αλλά και αποτρόπαια σε ορισμένα σημεία, συμβαίνουν στο βιβλίο, απολαμβάνει κάθε λεπτό αυτής της διαδρομής, ταυτιζόμενος απόλυτα με την ηρωίδα. Ειδικά οι αναγνώστριες, είναι περίπου αδύνατον να μην αγωνιούν σε κάθε σελίδα του βιβλίου παρακολουθώντας την εξέλιξη του σχεδίου της και να μην συμφωνούν μαζί της ότι κάποτε οι γυναίκες θα πρέπει να βγουν από τη νοοτροπία του θύματος και όχι απλά να υπερασπίζονται τον εαυτό τους αλλά και να εμποδίζουν όσους τις κακοποιούν να το επαναλάβουν.
Κι αν αναρωτιέστε με βάση τα παραπάνω, αν το βιβλίο έχει φεμινιστική οπτική, η απάντηση είναι ναι και μάλιστα κατά τη γνώμη μου, στην καλύτερη εκδοχή της αφού η συγγραφέας δίνει προς τις γυναίκες που μεγαλώνουν κόρες μερικές εξαιρετικές συμβουλές, όπως «να τις ανατρέφουν με γιγαντιαίες δόσεις αυτοεκτίμησης». Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι οι «κακοί» της ιστορίας είναι αποκλειστικά άντρες, οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές για μεγάλη σκληρότητα προς τα μέλη του φύλου τους. Ενώ βεβαίως υπάρχουν και οι άντρες που στηρίζουν τις γυναίκες, τις αγαπούν και αγωνίζονται στο πλευρό τους.
Συμπερασματικά, μία πολύ δυνατή και καλοφτιαγμένη ιστορία, με δράση, σασπένς και ανατροπές που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους λάτρεις του αστυνομικού θρίλερ, αλλά ταυτόχρονα ένα ηχηρό μήνυμα ότι δεν πρέπει ποτέ να πέφτουμε σε απελπισία όσο κι αν όλα φαίνονται χαμένα. Και βέβαια, ένα μήνυμα από τη συγγραφέα προς όλες τις γυναίκες για την αποφασιστικότητα που πρέπει να τις ατσαλώνει όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης: «Επειδή τόλμησες να με πεις έτσι, δεν θα περάσεις ούτε μια ευτυχισμένη στιγμή στην υπόλοιπη ζωή σου».