Εικονογράφηση: Juan Manuel Moreno

Το παραμύθι αρχίζει από κει που τελειώνει «Ο Τζακ και η Μαγική Φασολιά». Στο κλασικό παραμύθι ο Τζακ και η μητέρα του αναγκάζονται να πουλήσουν και την τελευταία τους αγελάδα για να ζήσουν. Ο Τζακ αναλαμβάνει την πώληση του ζώου αλλά το αντίτιμο που εξασφαλίζει είναι πέντε μαγικά φασόλια. Από αυτά φυτρώνει μια γιγάντια φασολιά. Ο Τζακ σκαρφαλώνει πάνω της και φτάνει στο κάστρο ενός κακού γίγαντα, αρπάζει τη χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά και επιστρέφει στο σπίτι του. Και μετά τι έγινε; Ποτέ δε μαθαίνουμε τι έγινε μετά το «ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

Και να που μια συγγραφέας αφηγείται αυτό το «μετά». Ο Τζακ πάει να κόψει τη φασολιά αλλά χοντρές στάλες βροχής τον σταματούν. Είναι ο κακός γίγαντας που κλαίει. Ξεπροβάλλει από τη φασολιά και παρακαλά τον Τζακ να χαρίσει τη ζωή στη φασολιά. Υπόσχεται να γίνει πια ένας καλός γίγαντας κι ο Τζακ του χαρίζει τη ζωή. Τα χρόνια περνούν κι ο Τζακ γνωρίζει μια κοπέλα και ζούνε ευτυχισμένοι μαζί στο σπίτι τους, κοντά στην περίφημη φασολιά. Στο μεταξύ η πόλη έχει αναπτυχθεί, έχει εξελιχθεί σε μια κανονική τσιμεντούπολη. Μια μέρα όμως η φασολιά σείεται, φέρνει αντάρα μεγάλη, σκορπώντας γιγάντια φασόλια και προκαλώντας καταστροφές. Η οικογένεια του Τζακ προσπαθεί να γλιτώσει από τον φονικό τυφώνα. Πού να πάει όμως; Για μια ακόμη φορά η φασολιά γίνεται σκάλα διαφυγής. Μιας διαφορετικής διαφυγής, αυτή τη φορά, αφού το δώρο που θα προσφέρει στον Τζακ δεν είναι πια μια χήνα που γεννά χρυσά αυγά, αλλά το ακριβώς αντίθετο, η γνώση του μέτρου, και το αντίδοτο της απληστίας. Αν το ξέσπασμα της φασολιάς και η πρόκληση του ανεμοστρόβιλου συμβολίζει την εκδίκηση της φύσης, η μεταστροφή του κακού γίγαντα σε έναν καλοκάγαθο γίγαντα που κατέχει τη σοφία της αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση συμβολίζει τη δυνατότητα του ανθρώπου να αναστρέψει τη δική του πορεία προς την «πτώση».

Σήμερα το ξέσπασμα της μαγικής φασολιάς το ζούμε με τη μορφή των ακραίων καιρικών φαινομένων, της λειψυδρίας, της ερημοποίησης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Αλλά επειδή το δικό μας σπίτι ακόμη δεν έχει γκρεμιστεί (όπως του Τζακ), κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Κι επειδή δεν έχουμε έναν καλό γίγαντα να μας δείξει τον δρόμο, πρέπει μόνοι μας να τον βρούμε.

Θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί περισσότερο η χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά ως σύμβολο της απληστίας, της αντίληψής μας ότι οι φυσικοί πόροι είναι ανεξάντλητοι.

Η εικονογράφηση, δουλεμένη ψηφιακά, παρακολουθεί πιστά την ιστορία και της χαρίζει καθαρά σχήματα και περιγράμματα, πλακάτα χρώματα, κίνηση, δράση και ενδιαφέρουσες αποδόσεις της αναλογίας γίγαντα-ανθρώπου. Το σκληρό εξώφυλλο, το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου και τα πλούσια εικονογραφημένα σαλόνια χαρίζουν μια όμορφη εμπειρία στους μικρούς αναγνώστες.

Η Ευγενία Κολυδά γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και έχει μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Σπουδές. Ασχολείται με το γράψιμο και με τη μετάφραση βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της βιβλίο «Η γιαγιά στην παραμυθοχώρα» ήταν υποψήφιο στα λογοτεχνικά βραβεία του «Διαβάζω».

Ο Juan Manuel Moreno γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, έχει διδάξει σχέδιο στο Πανεπιστήμιο της πόλης και έχει εργαστεί ως manager στο τμήμα ψηφιακού χρώματος μεγάλης εταιρείας με πελάτες όπως η Disney και η Warner. Tώρα ζει στη Βαρκελώνη όπου εργάζεται ως freelance εικονογράφος. Περισσότερα στο blog του http://suripatagonia.blogspot.com/