Πρώιμος Φλομπέρ

Ο Φλομπέρ υπήρξε από τους ενδεικτικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Ωστόσο στα πρώιμα χρόνια της συγγραφικής του διαδρομής τα έργα του, όπως αυτά που περιελήφθησαν στην παρούσα συλλογή, άπτονται περισσότερο του ρομαντικού στοιχείου παρά του ρεαλιστικού.

Ειδικότερα, στη συλλογή που τιτλοφορείται «Η γυναίκα του κόσμου και άλλες ιστορίες» και δανείζεται τον τίτλο από το ομώνυμο διήγημα, περιλαμβάνονται πέντε ιστορίες, όπου βασικός θεματικός άξονας είναι ο θάνατος. Στις σελίδες θα συναντήσουμε τον Σατανά, νεκρούς και ανθρώπους που επηρεάζονται από το μεταφυσικό, κόσμους γεμάτους συναισθήματα και ψυχογραφήματα. Κατ’ επέκταση, καθίσταται σαφές ότι τα πρώιμα έργα του Φλομπέρ, με κυρίαρχο το γοτθικό και το μεταφυσικό στοιχείο, την απεικόνιση των συναισθημάτων, την έκφραση του ψυχισμού των χαρακτήρων, εντάσσονται στον ρομαντισμό.

Οι ιστορίες του νεαρού Φλομπέρ είναι γραμμένες με θεατρικότητα  όπου οι διάλογοι διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο, με πολλές παρομοιώσεις που αναδεικνύουν τον λυρισμό του συγγραφέα. Ο αναγνώστης διακρίνει στη γραφή του Φλομπέρ τα πρώιμα ψήγματα του μποβαρισμού, των χαρακτηριστικών που θα μετουσιωθούν στα έργα των ώριμων χρόνων στα στοιχεία που θα τον καθιερώσουν ως έναν από τους κύριους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού.

Ο Φλομπέρ στο ύφος του υπερβάλλει συχνά προκειμένου να αποτυπώσει όσα επιθυμεί στο έργο του. Μακρηγορεί, άλλες φορές εσκεμμένα, άλλες παρασυρμένος από την ορμή του λόγου του, χωρίς να περικόπτει τις προτάσεις του, αφήνοντας τη σημασία των λέξεων να ξεχυθεί από τη γραφή του. Υπερθεματίζει στις έννοιες που θέλει να αναδείξει, τοποθετώντας τους χαρακτήρες του, μέσω διαλόγων, να δεικνύουν παντοιοτρόπως τα θέματα που τον απασχολούν.

Η παρούσα έκδοση, πέραν της εξαιρετικής μετάφρασης της Έφης Κορομηλά, εμπλουτίζεται από την εξαιρετικά χρήσιμη εισαγωγή της Τιτίκας Δημητρούλια, αλλά και από τη μαρτυρία του επιστήθιου φίλου του Φλομπέρ Μαξίμ Ντι Καν, όπου διαβάζουμε και τις συχνές μεταστροφές του συγγραφέα, τις ταλαντεύσεις του ψυχισμού του, την ασθένεια που τον καταβάλλει προϊόντος του χρόνου. Επίσης, υπάρχει και χρονολόγιο της ζωής του Φλομπέρ στο τέλος του βιβλίου.

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση για τα έργα του νεαρού Φλομπέρ, όπου παρασυρμένος από την ένταση και τον συναισθηματισμό της νιότης του, επικεντρώνεται σε θέματα και χαρακτήρες που υπερβαίνουν την ανθρώπινη πραγματικότητα.